Under en stein i skogen

4
Tron Øgrim fotografert i Trasopveien 12 i 1967. Foto: Pål Steigan

Under en stein i skogen

(Tron Øgrims hemmelige datasted.)

Min gode venn Tron Øgrim var antakelig Norges første blogger, og han brukte bloggen på en spennende og høyst personlig måte. Heldigvis er nettstedet hans, Under en stein i skogen, tatt vare på og det ligger fortsatt på nett slik det var.

Under en stein i skogen er og var Tron Øgrims (1947-2007) hemmelige datasted, hvor Tron la ut forskjellige typer artikler han hadde skrevet. Mange vil hevde at steinen til Tron var Norges første blogg. «Jeg er et ekorn! Jeg har finni et høl, der jeg putter inn det jeg har skrivi om data og FRAMTIDA, SKOLE, POLITIKK, ØKONOMI, KUNST og ALT MULIG!» skreiv Tron sjøl om denne sida.

Tron var blant de som tidligst innså viktigheten og omfanget internett og datateknologi kan og vil ha for samfunnet. Eller som Tron skriver på den aller første steinen: «Vi er på vei inn i den største forandringa av det norske samfunnet i de siste 200 åra. Mange skjønner at det er viktig.» Mange av artiklene her handler om det. Noen spådommer vil i ettertiden vise seg ikke å stemme. Men i mange spådommer hadde Tron påfallende rett. Desto fler er fortsatt opp til vår verden å bestemme utfallet av.

Jeg løfter hatten for Tron og inviterer mine lesere inn i hans nettverden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Jeg «oppdaget» Tron Øgrim som gymnasiast med fascinasjon for anarkismen. Jeg kan vel si at Tron introduserte Marx for meg på en måte ingen hadde gjort før. Han hadde en stil som gjorde det morsomt å lære om marxismen.

  2. Takk for at jeg ble gjort oppmerksom på denne, Pål. Tron var tidlig ute med forståelsen for IKT, husker hans datasider i Klassekampen sammen med Ketil Ege, var det 1990/91 (?!). Men mest av alt husker jeg hans utrolige innovative klarsyn i en debatt jeg invitert han til, sammen med Jon Bing, som student på Arkitekthøgskolen i Oslo, høsten 1984, til et fullsatt auditorium i St.Olavsgate 4 i Oslo. Ingen gikk derfra uten å bli entusiastisk begeistra, på en tid da de fleste arkitektene enda levde i kambrosilur med sprit-tusj. På møte i 1984 lanserte Tron det som Apple lanserte i forrige uke, nemlig Apple-Watch, de unge arkitektstudentene dro på smilebåndet den gang. Tron var 30 år forut for sin tid, og nå er både han og Jon Bing borte. RIP

    • Dette er riktig. Tron og jeg begynte å diskutere datarevolusjonen rundt 1979. Vi prøvde å få AKP med oss, men mislyktes. Det til tross for at partiet og omland hadde noen veldig dyktige datafolk.

  3. jeg fulgte bloggen helt fra starten. Veldig interessante betraktninger og spådommer. Jeg var jo med på datakommunikasjonen helt fra 1984 med X25/28 og Internet fra 1991.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.