Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

0

Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

Det er en kjent sak at Ukrainas økonomi er i fritt fall, men det foreligger ennå ikke offisielle tall for hvor alvorlig situasjonen faktisk er (hvis det da i det hele tatt kommer slike tall som er troverdige).

Olga Shelkova er en uavhengig økonomisk journalist som skriver for Samveldet av uavhengige stater. I dagens betente verdenssitusjon vil hun vel neppe bli godtatt som uavhengig av alle, så la oss si at det er slik det ser ut for henne. Hun skriver at det verste med Ukrainas økonomi ikke er det voldsomme fallet i bruttonasjonalprodukt på 4,5% i første halvår 2014, men at økonomien har tatt noen tap som det kan bli vanskelig å reparere innen overskuelig framtid:

Fra januar til juni falt industriproduksjonen med 5,8%, mens juli aleine viser et fall på ytterligere 12%. Det alvorligste fallet har vært i kullproduksjonen (-28,7%), bilindustrien (-23,8%), kjemisk industri (-22,2%) og oljeraffinering (-15,9%) … Lugansk-regionen har tapt 56% av sin industriproduksjon og Donetsk 28,5%. … Industrigiganten Zaporozhie har tapt 98,9% og kommer til å legge ned og sette 21.000 arbeidere på gata.

Hun nevner også at eksporten til Russland, som har vært på fra 25% til 70% avhengig av sektor, har falt  dramatisk. Bilindustrien har tapt 40% av sin eksport, metallurgisk industri 32,6% og jordbruket 37%.

Maidan-aktivistene knyttet sine forhåpninger til at EU skal få fart på Ukrainas økonomi, men EU har nok med sine egne problemer. Medlemslanda opplever ei krise som på en del områder overgår depresjonen på trettitallet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.