Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

0

Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

Det er en kjent sak at Ukrainas økonomi er i fritt fall, men det foreligger ennå ikke offisielle tall for hvor alvorlig situasjonen faktisk er (hvis det da i det hele tatt kommer slike tall som er troverdige).

Olga Shelkova er en uavhengig økonomisk journalist som skriver for Samveldet av uavhengige stater. I dagens betente verdenssitusjon vil hun vel neppe bli godtatt som uavhengig av alle, så la oss si at det er slik det ser ut for henne. Hun skriver at det verste med Ukrainas økonomi ikke er det voldsomme fallet i bruttonasjonalprodukt på 4,5% i første halvår 2014, men at økonomien har tatt noen tap som det kan bli vanskelig å reparere innen overskuelig framtid:

Fra januar til juni falt industriproduksjonen med 5,8%, mens juli aleine viser et fall på ytterligere 12%. Det alvorligste fallet har vært i kullproduksjonen (-28,7%), bilindustrien (-23,8%), kjemisk industri (-22,2%) og oljeraffinering (-15,9%) … Lugansk-regionen har tapt 56% av sin industriproduksjon og Donetsk 28,5%. … Industrigiganten Zaporozhie har tapt 98,9% og kommer til å legge ned og sette 21.000 arbeidere på gata.

Hun nevner også at eksporten til Russland, som har vært på fra 25% til 70% avhengig av sektor, har falt  dramatisk. Bilindustrien har tapt 40% av sin eksport, metallurgisk industri 32,6% og jordbruket 37%.

Maidan-aktivistene knyttet sine forhåpninger til at EU skal få fart på Ukrainas økonomi, men EU har nok med sine egne problemer. Medlemslanda opplever ei krise som på en del områder overgår depresjonen på trettitallet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel9.9.1944
Neste artikkelSpansk politi hamstrer utstyr for å slå ned protester
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).