Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

2

Katastrofal nedgang i Ukrainas økonomi

Det er en kjent sak at Ukrainas økonomi er i fritt fall, men det foreligger ennå ikke offisielle tall for hvor alvorlig situasjonen faktisk er (hvis det da i det hele tatt kommer slike tall som er troverdige).

Olga Shelkova er en uavhengig økonomisk journalist som skriver for Samveldet av uavhengige stater. I dagens betente verdenssitusjon vil hun vel neppe bli godtatt som uavhengig av alle, så la oss si at det er slik det ser ut for henne. Hun skriver at det verste med Ukrainas økonomi ikke er det voldsomme fallet i bruttonasjonalprodukt på 4,5% i første halvår 2014, men at økonomien har tatt noen tap som det kan bli vanskelig å reparere innen overskuelig framtid:

Fra januar til juni falt industriproduksjonen med 5,8%, mens juli aleine viser et fall på ytterligere 12%. Det alvorligste fallet har vært i kullproduksjonen (-28,7%), bilindustrien (-23,8%), kjemisk industri (-22,2%) og oljeraffinering (-15,9%) … Lugansk-regionen har tapt 56% av sin industriproduksjon og Donetsk 28,5%. … Industrigiganten Zaporozhie har tapt 98,9% og kommer til å legge ned og sette 21.000 arbeidere på gata.

Hun nevner også at eksporten til Russland, som har vært på fra 25% til 70% avhengig av sektor, har falt  dramatisk. Bilindustrien har tapt 40% av sin eksport, metallurgisk industri 32,6% og jordbruket 37%.

Maidan-aktivistene knyttet sine forhåpninger til at EU skal få fart på Ukrainas økonomi, men EU har nok med sine egne problemer. Medlemslanda opplever ei krise som på en del områder overgår depresjonen på trettitallet.

 

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.