Flertall av katalanerne ønsker uavhengighet fra Spania

0
Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014

Nesten 60% av innbyggerne i den spanske autonome regionen Catalonia ønsker uavhengighet fra Spania, i følge en meningsmåling fra Omnibus Opinion Studies Centre. 87,6% av innbyggerne vil akseptere utfallet av den folkeavstemninga om uavhengihet som er tillyst 9. november 2014. Bare 9,1% vil ikke godta den.

Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014
Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014

Rik region

Catalonia (katalansk: Catalunya) er en rik region. Den står for 20% av Spanias BNP, omtrent som Finland. Som egen stat ville Catalonia plassere seg på 15. plass i Europa etter bruttonasjonalprodukt. Regionen har 7,5 millioner innbyggere, og har et BNP per innbygger på nivå med Østerrike. Regionen har en høyt utviklet industri der matvareindustrien, kjemisk energi og energisektoren er de tre største etter omsetning. Etter sysselsetting er det matvareindustrien og stålindustrien som er størst. Regionen har også en høyt utviklet tjenestesektor.

Folkeavstemning 9. november

Det katalanske parlamentet har vedtatt en lov som legger til rette for at det skal holdes en folkeavstemning 9. november med 106 mot 28 stemmer. Den spanske regjeringa har erklært folkeavstemninga illegal og har sagt at den vil bringe saka inn for konstitusjonsdomstolen for å få avstemninga underkjent.

Folkeavstemning om uavhengighet i Skottland har styrket katalanernes argument om at de har rett til å avgjøre sin framtid ved urnene. 11. september 2014 ble det arrangert en av de største demonstrasjonene i Europa i nyere tid der 1,8 millioner i Barcelona (i følge politiet) markerte sitt ønske om et uavhengig Katalonia.

Catalonia føyer seg inn i en lang rekke av europeiske regioner som krever uavhengighet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.