Flertall av katalanerne ønsker uavhengighet fra Spania

0
Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014

Nesten 60% av innbyggerne i den spanske autonome regionen Catalonia ønsker uavhengighet fra Spania, i følge en meningsmåling fra Omnibus Opinion Studies Centre. 87,6% av innbyggerne vil akseptere utfallet av den folkeavstemninga om uavhengihet som er tillyst 9. november 2014. Bare 9,1% vil ikke godta den.

Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014
Demonstrasjonen i Barcelona 11. september 2014

Rik region

Catalonia (katalansk: Catalunya) er en rik region. Den står for 20% av Spanias BNP, omtrent som Finland. Som egen stat ville Catalonia plassere seg på 15. plass i Europa etter bruttonasjonalprodukt. Regionen har 7,5 millioner innbyggere, og har et BNP per innbygger på nivå med Østerrike. Regionen har en høyt utviklet industri der matvareindustrien, kjemisk energi og energisektoren er de tre største etter omsetning. Etter sysselsetting er det matvareindustrien og stålindustrien som er størst. Regionen har også en høyt utviklet tjenestesektor.

Folkeavstemning 9. november

Det katalanske parlamentet har vedtatt en lov som legger til rette for at det skal holdes en folkeavstemning 9. november med 106 mot 28 stemmer. Den spanske regjeringa har erklært folkeavstemninga illegal og har sagt at den vil bringe saka inn for konstitusjonsdomstolen for å få avstemninga underkjent.

Folkeavstemning om uavhengighet i Skottland har styrket katalanernes argument om at de har rett til å avgjøre sin framtid ved urnene. 11. september 2014 ble det arrangert en av de største demonstrasjonene i Europa i nyere tid der 1,8 millioner i Barcelona (i følge politiet) markerte sitt ønske om et uavhengig Katalonia.

Catalonia føyer seg inn i en lang rekke av europeiske regioner som krever uavhengighet.

 

Forrige artikkelKRIG I VÅR TID
Neste artikkelDet enkleste er ikke bomber
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).