Det enkleste er ikke bomber

0

Det enkleste er ikke bomber

skriver Erling Borgen i et innlegg i Dagsavisens Nye meninger:

Norge er på vei inn i en ny krig. Det er den femte krigen siden 1999. Mer enn noensinne trenger Norge en utenrikspolitisk opposisjon i Stortinget.

Det er to uker siden NATOs toppmøte i Wales fant sted. Statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide representerte Norge. De var der sammen med statsledere fra 60 land og forsvarsministre fra 70 land. I alt deltok 4.000 delegater og 1.500 journalister. NATO-møtet diskuterte Ukraina-krisen, oppsummerte Afghanistan-krigen og drøftet terrortrusselen og bekjempelsen av IS. De lovet også bedre tider for våpenindustrien gjennom økte forsvarsbudsjetter. Jens Stoltenberg ble presentert for NATO-delegatene. Om ti dager vil han tiltrå som NATOs nye generalsekretær.

Erling Borgen avslutter artikkelen slik:

«Norge og norske parlamentarikere synes å ha en nesegrus og ukritisk beundring for alt som kommer fra NATO og USA. Derfor er det et godt politisk tegn at SV nå synes å bryte ut av den hellige utenrikspolitiske krigsboblen. Norge trenger mer debatt om krig, NATO og våpenindustri.»

 

Det er jo å håpe at SV har lært noe siden sin totalt ukritiske støtte til bombinga av Libya.

Forrige artikkelFlertall av katalanerne ønsker uavhengighet fra Spania
Neste artikkel#FloodWallStreet demonstrerte i New York mot kapitalismen og klimakrisa
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).