– Det er økonomien, tulling!

0

Mens USAs vasaller samler seg i Wales for å motta nye instrukser for å true freden i Europa, går den europeiske økonomien fra ille til verre. Og de sanksjonene som USA har presset Europa til å godta er akkurat det sparket som trengtes for å sende økonomien ned i ei krise verre enn den i 2008. Selv ikke Europas økonomiske lokomotiv, Tyskland, klarer å stable på beina noen vekst.

arbeidsløshet 2014
Kø av arbeidsløse foran arbeidskontoret. Ikke mange jobber i sikte.

Verre enn depresjonen på trettitallet

Krakket i 2008 førte til et raskt fall i BNP for EU og eurosonen som helhet. Alle de sørlige EU-landa gikk inn i en depresjon som har fortsatt siden da. Hellas, Spania og Portugal opplever massearbeidsløshet som ikke er sett i Europa siden trettitallet, og EUs fjerde største økonomi, Italia, har vært i økonomisk stagnasjon og nedgang siden finanskrisa. 2014 skulle liksom være året med vekst for Il bel paese, med den unge Matteo Renzi ved roret. Istedet fortsetter nedgangen, riktignok med bare 0,2%, men det er ikke akkurat noe å feire.eu ungdomsarbeidsløshet Industriproduksjonen i Italia er nå nede på 1980-nivå. BNP er nede under nivået i 2000.

For Italia har innføring av euroen og udugelig politisk ledelse vært katastrofalt.

Eurosonens BNP har ikke kommet over 98% av nivået for 2008, og i 2014, som liksom skulle gi ny vekst, har det flatet helt ut. 0,2% vekst i første kvartal, 0,0% i annet kvartal. Det er ikke mye å henge på juletreet. Selv ikke på trettitallet tok depresjonen så lang tid. I 18 av 28 medlemsland er ungdomsarbeidsløsheten over 20%, og i Hellas, Spania, Kroatia, Kypros og Italia over 40%.

Frankrike, eurosonens nest største økonomi, er i stagnasjon og nedgang. Landet har nullvekst, tendenser til deflasjon, stort underskudd på statsbudsjettet, og gjelda øker. M. Hollande er mindre populær enn noen president før ham. (13% oppslutning i september 2014.)

OECD melder at langtidsarbeidsløshetenhar økt med 85% siden finanskrisa. I OECD er 45 millioner mennesker uten arbeid. Det er ikke lenger snakk om ei syklisk krise, men om ei strukturell krise, med permanent høy arbeidsløshet, advarer OECD.

Lokomotivet svikter

Tyskland, som er det landet som først og fremst har profitert på innføring av euroen, fikk også en smell i 2008–2009 med en nedgang på 5,1%, men var allerede i 2010 tilbake med en vekst på 4%. Men siden da har den tyske industrimotoren fusket. Fra 2012 har det knapt vært vekst å spore, og i konjunkturrapporten fra EU for annet kvartal 2014 faller til og med Tysklands BNP. Den tyske industriens ordrebøker krympet med 1,6% i mai og 3,2% i juni.

Og så kommer sanksjonene…

I denne situasjonen er det at Europa har latt seg presse av USA inn i en økonomisk krigføring mot Russland. Sanksjonene rammer naturligvis Russland, men de er også katastrofale for deler av EU-landas økonomi. 10% av EUs matvareeksport, 12 milliarder euro, gikk til Russland i 2013, noe som gjorde Russland til nest største kunde. Eksporten av frukt, ost og svinekjøtt til Russland utgjorde omtrent 25% av den totale eksporten, eksporten av epler og pærer 50%. Noen beregninger sier at bare på jordbruksprodukter kan EU tape et marked på sju milliarder årlig. Og siden Russland høyst sannsynlig finner nye leverandører, er det ikke gitt at dette markedet kommer tilbake så lett.

Etter mye nøling har Frankrike gitt etter for USAs press og har stoppet leveransen av helikopterskipet i Mistral-klassen som er produsert for Russland. Hvis båten ikke blir levert vil Frankrike risikere erstatningskrav i milliardklassen – i euro. Og fransk skipsbyggingsindustri vil være ille ute.

… og opprustninga

USA har krevd at NATO-landa øker sine forsvarsbudsjetter til 2% av av BNP. Det blir i så fall en stor bør for land som allerede vakler under en elendig økonomi. Dette gjør USA vel vitende om at den økonomiske krigen mot Russland rammer EU med full tyngde, men stort sett ikke USA.

Et Europa i knestående

EU, som liksom skulle bli en supermakt på linje med USA, et enhetlig marked med 500 millioner innbyggere, én felles valuta og en sterk økonomi, står nå ribbet tilbake. Krisa i Ukraina har vist at EU ikke klarer å stå opp for europeernes interesser, men lar seg styre av et USA, som egentlig bare sier «Fuck the EU!»

Ingen europeiske ledere, heller ikke Angela Merkel, klarer å stå opp mot USA, enn si lage et veikart som kan lose kontinentet ut av den økonomiske krisa. I stedet blir de som en omvendt Kong Midas – alt de tar i blir til gråstein.

 

Forrige artikkelSnakker ikke forsvarsdepartementet sant, eller er de bare litt glemske? (Oppdatert)
Neste artikkelAmerikansk krigsveteran får sagt det
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).