Var det en russisk grensekrenkelse eller ei?

7

Var det en russisk grensekrenkelse eller ei?

En rapport fra to journalister fra The Guardian og en uttalelse fra sjokoladepresident Petro Porosjenko 15. august 2014 gikk ut på at en kolonne med russiske militærkjøretøyer skal ha trengt inn i Ukraina og blitt delvis ødelagt. Hvis rapporten er sann, er den svært alvorlig, fordi den ganske enkelt kunne føre til full krig.

NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen var på pletten og sa at NATO også hadde registrert en slik innmarsj. Det som er pussig er at ingen av rapportene følges opp med bevis. Jeg mener, dette er kjempealvorlig. Har Russland foretatt en innmarsj i Ukraina eller ikke? Styrkene skal ha blitt delvis ødelagt av ukrainske styrker. I så fall må det jo finnes bilder, identitetspapirer, fakta. Ikke noe sånt er lagt fram. Russland benekter at deres styrker har gått over grensen, melder Reuters og blir gjengitt i den CIA-finansierte avisa Kyiv Post.

Talsmann for Det hvite hus i Washington, Jim Sciutto, sier i en twittermelding at man ikke kan bekrefte at en russisk kolonne er ødelagt av Kiev. Dette er absurd. USA har verdens beste spionsatelitter i kontinuerlig oppdrag over dette området. De kan se en avisoverskrift om de vil, i hvert fall fra en tabloid, og så er de ikke i stand til å se om en russisk kolonne har gått inn i Ukraina og er blitt delvis ødelagt? Og twitter-meldinger, unnskyld meg, er dette sant så er formatet krisemøte i Sikkerhetsrådet.

Aftenpostens Harald Stanghelle hevet seg noen hakk over sine kolleger da han kalte Rasmussen en bløffmaker fordi han i sin tid hadde erklært som helt sikkert at Saddam hadde masseutryddelsesvåpen. Fogh lot seg ikke affisere, men fortsetter tydeligvis i samme stil om Ukraina. Og Porosjenko har blitt sammenliknet med Roald Dahls sjokoladefabrikant Willy Wonka, men det virker som om han mer har Pinocchio som forbilde.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Hadde russerne kommet, så hadde de trolig kommet med noen flere tanks.
  Men det trengs neppe. Anti-fascistene holder fronten. Og halv-nazi regjeringen i Kiev lever neppe lenge.
  Vi får se.

  • Kiev vil ha oss til å tro at russerne Ikke bare er onde, men også udugelige. Hvis Russland hadde gått inn militært, ville det ha sett helt annerledes ut. Og tanksinvasjon uten flystøtte? Hvor dumme tror Kiev ay vi er?

   • To journalister som ikke har klart å ta bilder av en begivenhet som kunne ha utløst den nye europeiske storkrigen, og som ikke har klart å registrere kjøretøyenes identifikasjoner og typer? Hm.

    • En sak er at journalister som kunne ha blitt verdensberømte for et sånt skup, ikke har bilder. En annen sak er at verdens beste overvåkingsatelitter ikke har klart å få fram så mye som et eneste bilde av en hel russisk kolonne. Tror Sannhetsministeriet at vi er hjerndøde? (Vel, det holder vel at mediene er det.)
     Jeg er ingen beundrer av Russland eller Putin, men jeg tror at de kan forskjellen på en krig og en landtur med panservogna. Hvis Russland ville invadere Ukraina så hadde de gjort det med full flystøtte og fortere enn du kan si sjokoladekonge.
     Jeg kan ikke Russlands økonomi så veldig godt, men det er klart at sanksjonene svir, så det kan godt hende at de bruker av pensjonsfondet (slik USA og de fleste andre stater også gjør). Men det svir ikke like mye som for Finland for eksempel. Det er et spørsmål om ganske kort tid før EU-fronten sprekker. Ungarn og Finland er allerede klart mot sanksjonspolitikken, og flere vil komme etter når effekten begynner å bite. Det er tragisk hvor usjølstendige og lydige europeiske politikere er, men sjøl for dem er det grenser for langt de kan drive det.
     Jeg skal love å holde et blikk på russisk økonomi og prøve å samle noe stoff til en seinere blogg.

 2. Teoretisk er det en mulighet at Putin kunne ha latt noen få kjøretøyer krysse grensa for å teste reaksjonen fra ukrainerne. Men han er ikke dummere enn at han vet at det ville ha blitt tolket som ei krigshandling, så det virker ikke spesielt sannsynlig. Og om så mye som en russisk jeep hadde krysset grensa, ville det fins satellittbilder av det. Og skal vi ta Fogh Rassmussens ord for hva de er verd, må vi runde av oppover siden femtiøringer har gått ut av omløp.

 3. I början skrev man att det var 23 pansarvagnar som passerade gränsen. Efter några timmar blev de till pansrade köretöy. Mycket tyder på att det i så fall var pansrade manskapsvagnar som i princip endast ät beväpnade med en lätt kulspruta. Om de nu fanns alltså. Var är USAs satellitbilder ?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.