Ukraina: En krig om olje og gass

0

Verdens oljegiganter står klare til å plyndre Ukrainas skiferolje- og skifergassreserver.

Ukraina har reserver som er anslått til 1200 milliarder kubikkmeter gass, tredje størst i Europa. Amerikanske Chevron og europeiske Shell har kontrakter om å utnytte disse forekomstene. I andre europeiske land har det vært folkelige protester mot skifergassutvinning på grunn av de store miljøskadene den fører med seg – som jordskjelv og forurensing av drikkevannet. Kievjuntaen tar ikke slike smålige hensyn. Men problemet for både juntaen og oljegigantene er at de største forekomstene ligger i det russisktalende Øst-Ukraina. Det er derfor en opplagt sammenheng mellom den hensynsløse krigføringa, ikke bare mot væpnede separatister, men også mot sivilbefolkninga som Kievregjeringa fører. Over en halv million mennesker skal ha flyktet fra krigshandlingene, og det virker som om det også er noe av hensikten med Porosjenkos krigføring. Området klargjøres for rovdrift på olje- og gass. Og for å være på den sikre sida har sønnen til USAs visepresident Jo Biden, Hunter Biden, fått en toppjobb i Burisma Holdings som skal drive nettopp gasutvinning i Ukraina. Og der sitter han sammen med Polens tidligere president Aleksander Kwasniewski, som dessuten ofte var gjest på Maidan-plassen.

Les også: Naked Goals of Ukrainian Genocide

Kartet viser hvor skiferolje og -gass finnes i Øst-Ukraina

olje og gass øst ukraina

Forrige artikkelFlight MH17: USAs etterretningseksperter peker i retning Ukraina
Neste artikkelIntervju om Malaysia MH17
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).