Ukraina: En krig om olje og gass

8

Verdens oljegiganter står klare til å plyndre Ukrainas skiferolje- og skifergassreserver.

Ukraina har reserver som er anslått til 1200 milliarder kubikkmeter gass, tredje størst i Europa. Amerikanske Chevron og europeiske Shell har kontrakter om å utnytte disse forekomstene. I andre europeiske land har det vært folkelige protester mot skifergassutvinning på grunn av de store miljøskadene den fører med seg – som jordskjelv og forurensing av drikkevannet. Kievjuntaen tar ikke slike smålige hensyn. Men problemet for både juntaen og oljegigantene er at de største forekomstene ligger i det russisktalende Øst-Ukraina. Det er derfor en opplagt sammenheng mellom den hensynsløse krigføringa, ikke bare mot væpnede separatister, men også mot sivilbefolkninga som Kievregjeringa fører. Over en halv million mennesker skal ha flyktet fra krigshandlingene, og det virker som om det også er noe av hensikten med Porosjenkos krigføring. Området klargjøres for rovdrift på olje- og gass. Og for å være på den sikre sida har sønnen til USAs visepresident Jo Biden, Hunter Biden, fått en toppjobb i Burisma Holdings som skal drive nettopp gasutvinning i Ukraina. Og der sitter han sammen med Polens tidligere president Aleksander Kwasniewski, som dessuten ofte var gjest på Maidan-plassen.

Les også: Naked Goals of Ukrainian Genocide

Kartet viser hvor skiferolje og -gass finnes i Øst-Ukraina

olje og gass øst ukraina

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


8 KOMMENTARER

 1. Jeg har vist det lenge. Sjekk også hvor mange ganger polske eks. president Aleksandr Kwasniewski, som også har topp jobb i Burisma hadde vært på Maidan plassen. Det er lenge siden jeg har lest om dette, husker bare at han hadde vært der veldig ofte.

 2. Hei Pål! Jeg har satt opp Det norske Kartellpartiet på bloggen min, og kommentaren din “Ukraina: En krig om olje og gass” har jeg oversatt til engelsk. Den blir publisert rett over midnatt (norsk tid). Da er det bare å trykke her: Ukraine: A War Over Oil And Gas. Har gått ut fra at dette er greit. Håper og at du fortsetter med skrivingen din. Det gir ganske bra oversikt det du skriver i forhold til det litt kaotiske nyhetsbildet vi har. Mvh. Ragnar

  • Hei Ragnar. Dette liker jeg. Jeg skriver for at folk skal bruke arbeidet mitt. Jeg deler mer enn gjerne, og setter pris på det du har gjort.

   vennlig hilsen
   Pål

 3. 1200 milliarder m2 er mye gass, særlig for et land som Ukraina. De bruker ca. 40 milliarder m2 årlig, og da tilsvarer det 30 år med egen gassforsyning. Men for meg høres det for lite ut for Vesten for å gå til krig. Det er vel f.eks ca. halvparten av den gassen Norge har igjen. For å sette det i perspektiv, EUs gassforbruk i 2012 var omlag 460 milliarder m2, Ukrainas forekomster ville da nominelt sett rekke i 2 år og 7 måneder ca. hvis man ser bort fra at de ville bruke en god del selv også.
  Og hvor mye skiferolje har Ukraina eventuelt Steigan, jeg vet ikke? Konvensjonelle oljeforekomster er i alle fall ubetydelige i den store sammenhengen.

  Jeg tror ikke dette holder som argument for vestlig innblanding i Ukraina, det må da ligge andre ting bak.

  • Det selskapet Joe Bidens sønn leder har konsesjon på å drive skifergassutvikling i dette området. Så det er i hvert fall en del av det. Et viktig resultat av sanksjonene er at Bulgaria har stanset South Stream-ledningen. Kanskje det var en viktig grunn til sanksjonene. Dette handler om olje og gass, men naturligvis ikke bare om olje og gass. Det handler også om å destabilisere Russland og ødelegge aksen Berlin-Moskva-Beijing. Men som en start: look for the oil.

 4. Dersom USA klarer å destabilisere Russland og samtidig ødelegge den nevnte aksen, vil også store deler av Sentral-Asia være åpnet for amerikansk utnyttelse av naturressursene der. Ikke bare olje, men også mineraler. Det er jo også det Afghanistan-krigen handler om. Ukraina er en viktig brikke, men likevel bare en av flere brikker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.