Strategisk energiavtale mellom Kina og Saudi Arabia

0

Strategisk energiavtale mellom Kina og Saudi Arabia

Oljediktaturet Saudi Arabia ønsker å få en breiere energibase og har inngått en strategisk avtale med Kina for å løse den oppgaven. Mellom 2014 og 2032 planlegger kongedømmet å investere 80 milliarder dollar i kjernekraftverk og 100 milliarder dollar på solkraft. Og lander vender seg derfor til sin største handelspartner, Kina.

Saudi Arabia er den største olje- og gassprodusenten i Midtøsten, men er også det landet i regionen som forbruker mest olje og gass. For å frigjøre mer av denne produksjonen til eksport ønsker landet å ha flere bein å stå på.

Etter som økonomien vokser regner den saudiske regjeringa med at etterspørselen etter elektrisitet alene vil kreve en produksjon på 120 gigawatt årlig i 2032, og myndighetene har et ønske om at halvparten av dette skal komme fra ikke-fossil energi, som kjernekraft, sol, vind, avfall og jordvarme.

Kina, på sin side, er ikke bare verdens største energiforbruker, landet er også verdensledende på produksjon av solenergipaneler og har en stor kapasitet på vindturbiner. Kina har en stor ledig kapital til å investere i slike prosjekter og ønsker også å sikre seg langsiktig leveranse av olje fra Saudi Arabia.

Skal vi gjette på at kontrakten blir inngått i yuan renminbi?

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRussisk invasjon?
Neste artikkelSplittelse i EU om sanksjonspolitikken
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).