Sionismen bak tragedien

1

Sionismen bak tragedien

Folk spør, hvordan er det mulig? Hvordan kan Israel vise slik råskap mot folket i Gaza? De bomber skoler, de dreper barn. 80 prosent av de drepte i krigen som startet 8. juli er sivile. Etter min mening er dette desperate handlinger som bare kan forstås i et historisk perspektiv.

Dette skriver økonomen og Palestina-aktivisten Peder Martin Lysestøl i en kronikk i Adressa. Lysestøl var i 1970 med på å stifte Palestinakomiteen, og var leder for den i 1971–73. I 1973 ga han ut boka Palestinerne, som var ikke mindre epokegjørende i å skape forståelse for palestinernes sak i Norge.

I kronikken i Adressa skriver han at:

Svaret på hvorfor Israel har blitt en undertrykkende militærstat ligger i Israels spesielle historie og ideologi, sionismen. I 1896 lanserte Theodor Herzel sin bok «jødestaten». Her kommer han med den fantastiske ideen å opprette en egen stat for jøder. Fantastisk fordi jødedommen var en religion og ikke knyttet til et bestemt territorium.

I dag er mange sikkert ikke klar over hvor kontroversiell ideen om en jødisk stat var. For eksempel var flertallet av engelske jøder imot at den engelske regjeringen støttet ideen om et jødisk hjem i Palestina fordi de fryktet konsekvensene. Englands støtte til ideen om et jødisk hjem i Palestina ble ikke gitt av hensyn til jødene, men av egeninteresse. De var tjent med en stor europeisk befolkning som kunne gjøre koloniseringen av området lettere. En slik kolonisering kunne bare hvile på miltærmakt og fordrivelse av den opprinnelige befolkninga. Og konkluderer Lysestøl:

Sionismen som ide og politikk er ødeleggende for det palestinske folket og for Israels naboland, men som Lord Edwin Samuel Montagu viste alt i 1917, er sionismen også ødeleggende for verdens jøder.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

  1. Herzl fikk ideen til Der Judenstaat etter at han så hva som ble gjort mot Dreyfus i Frankrike og da Karl Lueger dukket opp i Wien. Som du sier fikk han ikke støtte fra de ledende jødene den gang (Rothschild f.eks). Det var en minoritet som støttet han og som deltok på den første kongressen i Basel.

    Fortsatt er det jøder som er i mot sionismen. En sentral og viktig motstander er den jødiske historiker Ilan Pappe. (Han kan sees og høres på YouTube!)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.