Sionismen bak tragedien

0

Sionismen bak tragedien

Folk spør, hvordan er det mulig? Hvordan kan Israel vise slik råskap mot folket i Gaza? De bomber skoler, de dreper barn. 80 prosent av de drepte i krigen som startet 8. juli er sivile. Etter min mening er dette desperate handlinger som bare kan forstås i et historisk perspektiv.

Dette skriver økonomen og Palestina-aktivisten Peder Martin Lysestøl i en kronikk i Adressa. Lysestøl var i 1970 med på å stifte Palestinakomiteen, og var leder for den i 1971–73. I 1973 ga han ut boka Palestinerne, som var ikke mindre epokegjørende i å skape forståelse for palestinernes sak i Norge.

I kronikken i Adressa skriver han at:

Svaret på hvorfor Israel har blitt en undertrykkende militærstat ligger i Israels spesielle historie og ideologi, sionismen. I 1896 lanserte Theodor Herzel sin bok «jødestaten». Her kommer han med den fantastiske ideen å opprette en egen stat for jøder. Fantastisk fordi jødedommen var en religion og ikke knyttet til et bestemt territorium.

I dag er mange sikkert ikke klar over hvor kontroversiell ideen om en jødisk stat var. For eksempel var flertallet av engelske jøder imot at den engelske regjeringen støttet ideen om et jødisk hjem i Palestina fordi de fryktet konsekvensene. Englands støtte til ideen om et jødisk hjem i Palestina ble ikke gitt av hensyn til jødene, men av egeninteresse. De var tjent med en stor europeisk befolkning som kunne gjøre koloniseringen av området lettere. En slik kolonisering kunne bare hvile på miltærmakt og fordrivelse av den opprinnelige befolkninga. Og konkluderer Lysestøl:

Sionismen som ide og politikk er ødeleggende for det palestinske folket og for Israels naboland, men som Lord Edwin Samuel Montagu viste alt i 1917, er sionismen også ødeleggende for verdens jøder.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNSA-avsløringene i én plansje
Neste artikkelHvorfor lyver Børge Brende og hvorfor finnes det ingen opposisjon på Stortinget?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).