Drikkevann til 400.000 mennesker i Ohio forgiftet

0

Drikkevann til 400.000 mennesker i Ohio forgiftet

Innbyggerne i byen Toledo, Ohio, USA har endelig fått tilbake drikkevannet etter at det i tre dager ble erklært som altfor giftig til å drikkes – selv etter koking. Hele 400.000 mennesker var uten vann på grunn av at en giftalge i Lake Erie hadde forgiftet drikkevannskildene.

Den algen det er snakk om produserer en gift som kalles microcystin og som kan ødelegge leveren, føre til diaré, oppkast og til og med nerveskader. Christine Mayer, professor i miljøvitenskap ved universitetet i Toledo sier at slike utbrudd er blitt vanligere. De skyldes overgjødsling i landbruket, og det er først de siste 10-15 årene at problemene er blitt så alvorlige. Det er fullt mulig å unngå slike utbrudd av giftalger, men det krever en annen landbrukspolitikk og en annen holdning til drikkevannskildene.

Lana Pollack, som leder en felleskommisjonmellom USA og Canada som har i oppgave å kontrollere vannkvaliteten, sier at dette skyldes at jordbruket bruker for mye gjødsel som ikke absorberes. ”Dette er det fullt mulig å unngå. Vitenskapen er der, men det mangler en politisk vilje til å sikre det.”

Forgifting av drikkevann blir mer og mer vanlig i USA. I januar 2014 ble 300.000 mennesker i Charleston, West-Virgina rammer at vannkrise da gift fra kullindustrien hadde gjort drikkevannet farlig å bruke. I 2011 slo en analyse fast at over 100 millioner mennesker i USA har drikkevann som inneholder helseskadelige mengder giftstoffer.

 

 

KampanjeStøtt oss

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.