Drikkevann til 400.000 mennesker i Ohio forgiftet

0

Drikkevann til 400.000 mennesker i Ohio forgiftet

Innbyggerne i byen Toledo, Ohio, USA har endelig fått tilbake drikkevannet etter at det i tre dager ble erklært som altfor giftig til å drikkes – selv etter koking. Hele 400.000 mennesker var uten vann på grunn av at en giftalge i Lake Erie hadde forgiftet drikkevannskildene.

Den algen det er snakk om produserer en gift som kalles microcystin og som kan ødelegge leveren, føre til diaré, oppkast og til og med nerveskader. Christine Mayer, professor i miljøvitenskap ved universitetet i Toledo sier at slike utbrudd er blitt vanligere. De skyldes overgjødsling i landbruket, og det er først de siste 10-15 årene at problemene er blitt så alvorlige. Det er fullt mulig å unngå slike utbrudd av giftalger, men det krever en annen landbrukspolitikk og en annen holdning til drikkevannskildene.

Lana Pollack, som leder en felleskommisjonmellom USA og Canada som har i oppgave å kontrollere vannkvaliteten, sier at dette skyldes at jordbruket bruker for mye gjødsel som ikke absorberes. ”Dette er det fullt mulig å unngå. Vitenskapen er der, men det mangler en politisk vilje til å sikre det.”

Forgifting av drikkevann blir mer og mer vanlig i USA. I januar 2014 ble 300.000 mennesker i Charleston, West-Virgina rammer at vannkrise da gift fra kullindustrien hadde gjort drikkevannet farlig å bruke. I 2011 slo en analyse fast at over 100 millioner mennesker i USA har drikkevann som inneholder helseskadelige mengder giftstoffer.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelIntervju om Malaysia MH17
Neste artikkelSV støtter USAs økonomiske krigføring mot Russland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).