Colorado River-bassenget har tapt 50 kubikkilometer vann

1

Colorado River-bassenget i det sør-vestlige USA forsyner 40 millioner mennesker med vann. Nå viser ny forskning at bassenget har tapt 50 kubikkilometer vann mellom 2004 og 2013. (Det er nesten så mye som Mjøsa, som er 56 kubikkilometer.)

Det er forskere fra NASAs Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE)som ved hjelp av satellittdata har vært i stand til å måle vannmengdene over og under bakken. De ble sjokkerte da de summerte dataene sine. Den mengden vann som er tapt tilsvarer nemlig det dobbelte av USAs største vannreservoar, Nevadas Lake Mead. Forskeren Stephanie Castle sier:

Vi vet ikke nøyaktig hvor mye vann vi har igjen, derfor vet vi ikke når vi vil gå tomme. Men dette er en stor mengde vann. Vi visste at det lå dårlig an, men dette var sjokkerende.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

 1. Hej Pål
  Eftersom du är intresserad av fotografi så kan jag rekommendera en bok av Eliot Porter, amerikansk fotograf, född 1901, död 1990.
  den heter The Place No One Knew – Glen Canyon on the Colorado. Uppströms Grand Canyon i Page byggdes en damm på 50-60 talet som lade Glen Canyon under vatten. Porter fotograferade dalen, som av många ansågs lika vacker som Grand Canyon, under tiden då dammen byggdes och tills dalen var vattenfylld. Det tog 7 år att fylla den och den heter nu Lake Powell. Boken kom ut första gången 1963 och gick inte att få tag på under flera år. Men det kom en ny upplaga 2000 som jag beställde från Amazon books. Om den finns kvar vet jag inte men i mitt ex fanns en bilaga från en organisation som heter Restoring Glen Canyon , http://www.glencanyon.org. De försöker arbeta för att återställa Coloradofloden och de hävdar att massor av vatten förloras genom avdunstning. De skriver » It is estimated that Powell Reservoir loses over 882000 acre-feet of water annually from evaporation and seepage into the sandstone. ( An acre-foot is the amount of water necessary to cover an acre with a foot of water).»
  Hur mycket vatten det blir i kubikmeter får du räkna ut själv. Hur det går med projektet vet jag inte men det är i alla fall en bok med fantastiska bilder i.

  Hälsningar

  Lasse Jansson
  Uppsala

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.