Ukraina: Etterretningsveteraner i USA forlanger bevis og saklighet

0

Ukraina: Etterretningsveteraner i USA forlanger bevis og saklighet

En forening som kaller seg Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS), som blant annet omfatter veteraner fra CIA og NSA,har skrevet et brev til Barack Obama der de kritiserer mangelen på kontrollerbare bevis på de påstandene den politiske ledelsen i USA har kommet med mot Russland. I brevet skriver de:

Tolv dager etter at Malysian Airlanes MH17 ble skutt ned, har Deres administrasjon ennå ikke lagt fram noen koordinert etterretningsvurdering som sammenfatter hva slags bevis som foreligger som kan si hvem som var ansvarlig – og enda mindre på noen overbevisende måte underbygd de gjentatte anklagene om at flyet ble skutt ned av et missil levert fra Russland til de ukrainske separatistene.

Og de fortsetter:

Washingtons, og Deres egen, troverdighet vil fortsette å bli undergravd med hvis De ikke er villig til – eller ikke i stand til – å legge fram mer håndfaste beviser for å underbygge administrasjonens påstander. I det følgende skal vi sette dette i perspektiv av at vi er tidligere profesjonelle etterretningsfolk med en samlet tjenestetid i USAs etterretning på 260 år.

Så skriver de om at profesjonelle etterretningsfolk ikke vil hoppe lettvint på konklusjoner uten å gå grundig gjennom alle bevis, og at det gjelder i enda større grad i en så alvorlig sak som dette. De er tydeligvis sjokkerte over at administrasjonen lekker ubekreftede påstander over «sosiale medier» som Facebook og Twitter.

Etterretningsveteranene avslutter med innstendig å be Obama om å fjerne faren for konfrontasjon med Russland ved å erklære at man ikke ønsker Ukraina som medlem i NATO og at presidenten tar initiativ til et snarlig møte med president Putin for å avverge krise.

De levner imidlertid ikke John Kerry stor ære.

Forrige artikkelPrimærvalg i USA viser djup mistillit
Neste artikkelTripoli er i flammer – og verden gir blaffen
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).