Primærvalg i USA viser djup mistillit

0

Primærvalg i USA viser djup mistillit

USA skal gå til valg høsten 2014. Alle representantene i Representantenes hus er på valg, mens 33 av de 100 setene i senatet er det. Forut for valget holdes det primærvalg. Årets primærvalg viser en historisk lav deltakelse. 123 millioner velgere har hatt stemmerett i primærvalget, mens bare 18 millioner, eller 14,6%, har avgitt stemme. I Iowa har bare 9,7% av velgerne deltatt.

Curtis Gans, direktør for Center for the Study of the American Electorate som følger valg og velgeradferd i USA betegner den rekordlave deltakelsen

 For mange tiår siden gikk velgerne til stemmeurnene ut fra en følelse av en samfunnsmessig plikt og på grunn av tilknytning til ett av de store partiene. Denne motivasjonen er for en stor del gått tapt. Tallene i denne rapporten viser i hvor stor grad borgerne vender seg vekk fra politisk engasjement og vekk fra enhver positiv holdning til de store partiene.

Kanskje ikke så rart når politikerne så til de grader er kjøpt og betalt av de store korporasjonene og når disse politikerne fører en politikk som til de grader favoriserer de rikeste 0,01% av amerikanerne.

USAs regjering representerer ikke interessene til majoriteten av befolkninga, men styres i stedet av de rike og mektige. Nei, det er ikke jeg som sier dette denne gangen. Det er derimot konklusjonen i en vitenskapelig avhandling fra Princeton og Northwestern Universities. Konklusjonen forskerne trekker er at USA er dominert av den økonomiske eliten. «Ikke bare har ikke vanlige innbyggere noen makt over de politiske beslutningene – de har liten eller ingen uavhengig innflytelse på politikken i det hele tatt.»

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSplittelse USA-Israel
Neste artikkelUkraina: Etterretningsveteraner i USA forlanger bevis og saklighet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).