Ukraina et farlig land for journalister

0

Ukraina et farlig land for journalister

Den danske avisa Information skriver på sine nettsider:

Journalister sætter livet på spil for at dække konflikten i Ukraine. I Vesten bekymrer man sig væsentligt mere om de journalister, der arbejder for provestlige medier, end for deres russiske kolleger, til trods for at russerne topper dødsstatistikken.

Avisa skriver videre:

Krigen i Østukraine er ikke alene dødsensfarlig for de stridende parter og de mange uskyldige civile ofre. Også de journalister, der dækker konflikten, sætter ofte livet på spil.

Ukraine er dét land i verden, hvor flest journalister – syv – er blevet dræbt i første halvår af 2014. Det viser en ny rapport, som International News Safety Institute (INSI) netop har offentliggjort.

Fire russiske og en enkelt italiensk journalist er blevet dræbt Østukraine, mens to ukrainske journalister har mistet livet i andre dele af den uroplagede stat. Desuden har flere vestlige, ukrainske og russiske journalister været holdt som fanger af enten separatisterne eller de regeringstro styrker.

Bjørn Åge Mossin i Journalisten har skrevet flere artikler om dette, blant annet denne. Journalisten Graham Phillips, som jobber for RT, ble holdt i fangenskap i tre dager av ukrainske styrker og hans russiske assistent ble slått og sparket.

De store mediene i Norge har ikke vært synlig opptatt av dette. Men de har vel fått sine direktiver.

Forrige artikkelOliver Stone: – Who Shot Down the Malaysian Airliner?
Neste artikkelLa vita è bella
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).