Tyrkias Erdogan: – Israel begår forbrytelser i Gaza, bør stilles for retten

0

Tyrkias Erdogan: – Israel begår forbrytelser i Gaza, bør stilles for retten

Tyrkias statsminister Recep Erdogan har i det siste markert seg som en av de skarpeste kritikerne av Israel. I en tale i den tyrkiske havnebyen Mersin 24. juli 2014 sa Erdogan at «hvis Israel fortsetter sin dødelige aggresjon i Gaza, vil Tyrkia arbeide hardt for å få landet stilt for den internasjonale krigsforbryterdomstolen».

Erdogan, som altså er leder for NATO-landet Tyrkia, sa i et intervju med CNN:

Det er ubegripelig at Israel fortsatt blir forsvart av Vesten, og at verden tier om dette. Derfor kan ikke vi være tause, og det vil vi da heller ikke være.

I en annen tale 20. juli i byen Ordu sammenliknet Erdogan Israels forbrytelser med Hitler, og han sa: «De snakker om Hitler morgen og kveld, men nå overgår barbariet deres Hitlers.»

Det er ikke å ta for sterkt i å si at det dermed er full splittelse i NATO om holdninga til Israels bombing av Gaza. Tyrkia har nesten like mange innbyggere som Tyskland og er det viktigste landet på NATOs sørflanke. Når landet stiller seg så markant i opposisjon til USA i Israel-spørsmålet, kan det ikke kalles annet enn ei djup krise for NATO.

Det sier også sitt om hvor isolert Israel er internasjonalt, ikke minst etter det massedrapet på sivile som pågår foran øynene på en forskrekket verden.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen islamske staten (IS) gir ordre til kjønnslemlestelse i Irak
Neste artikkelFem av forbildene til Islamnet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).