Tyrkias Erdogan: – Israel begår forbrytelser i Gaza, bør stilles for retten

9

Tyrkias Erdogan: – Israel begår forbrytelser i Gaza, bør stilles for retten

Tyrkias statsminister Recep Erdogan har i det siste markert seg som en av de skarpeste kritikerne av Israel. I en tale i den tyrkiske havnebyen Mersin 24. juli 2014 sa Erdogan at «hvis Israel fortsetter sin dødelige aggresjon i Gaza, vil Tyrkia arbeide hardt for å få landet stilt for den internasjonale krigsforbryterdomstolen».

Erdogan, som altså er leder for NATO-landet Tyrkia, sa i et intervju med CNN:

Det er ubegripelig at Israel fortsatt blir forsvart av Vesten, og at verden tier om dette. Derfor kan ikke vi være tause, og det vil vi da heller ikke være.

I en annen tale 20. juli i byen Ordu sammenliknet Erdogan Israels forbrytelser med Hitler, og han sa: «De snakker om Hitler morgen og kveld, men nå overgår barbariet deres Hitlers.»

Det er ikke å ta for sterkt i å si at det dermed er full splittelse i NATO om holdninga til Israels bombing av Gaza. Tyrkia har nesten like mange innbyggere som Tyskland og er det viktigste landet på NATOs sørflanke. Når landet stiller seg så markant i opposisjon til USA i Israel-spørsmålet, kan det ikke kalles annet enn ei djup krise for NATO.

Det sier også sitt om hvor isolert Israel er internasjonalt, ikke minst etter det massedrapet på sivile som pågår foran øynene på en forskrekket verden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Dette er høyinteressant. Har ikke lest norske aviser i dag, men er spent på hvordan Erdogans uttalelser presenteres og vinkles på den norske scenen. Før eller siden må den åpenbart korrekte karakteristikken – forbrytere – av personer som Netanyahu, Liberman, Peres m.fl. komme i sirkulasjon.

 2. Jeg lurer på om det er riktig å betrakte det som nå skjer i Gaza som å være en parallell til det som skjedde i Warzawagettoen (1941-1944).

 3. Helt ærlig; jeg er ingen stor venn av den tyrkiske regjeringa. Men akkurat nå er jeg aldri så lite frista til å si: Alle som er imot de sionistiske barnemorderne er mine venner (mulig jeg vil angre på denne uttalelsen, men… nei, jeg trur ikke jeg kommer ikke til å angre på denne uttallelsen).

  • Du har rett, men du behøver ikke gjøre dem til dine venner. Det er flott når fiendene faller hverandre i ryggen også.

 4. Poeng. Men sionistenes enorme appetitt på å drepe palestinske barn er nå noe spesiell, for å si det mildt. Ikke en gang islamistene går målretta inn for barnedrap (med mulig unntak for noen av de aller verste; ISIL og Boko Haram, feks).

 5. De som er gamle nok til å huske Israels invasjon i Libanon i 1982, vil kanskje også huske at israelerne ikke bare var ute etter å drepe så mange palestinske aktivister som mulig. De var også ute etter å drepe så mange barn og ungdommer som mulig, slik at de ikke skulle kunne vokse opp og bli nye aktivister. En av arkitektene bak denne strategien var Ariel Sharon. Benjamin Nethanyahu har brukt læretida si godt hos Sharon. Den sionistiske høyrefløyen lærte et og annet av nazistene.

 6. Det er visse forskjeller, mens Israel bygger bomberom for sine innbyggere bruker Hamas betong og armeringsstål til å bygge tunneler inn i Israel. De satte også opp et feltsykehus for å behandle palestinske sivile, dette ble bombet. Nå vet jeg ikke hvor stor andel av befolkningen på Gaza som er barn, men jeg antar andelen er stor. Men kjenner meg uansett trygg på at den Israelske hæren gjør hva de kan for å unngå sivile tap.

  Uansett, mange israelske soldater har nok sterke utgruppe-antipatier mot palestinerne, og i krig kommer sterke utgruppe-følelser i sving. Så hva enkeltmennesker kan få seg til å gjøre er ikke godt å vite. Det var de samme utgruppe-følelsene som lå bak Holocaust: http://static.squarespace.com/static/51a9e743e4b0e30381773930/t/5331c571e4b02ebf3fbb0e01/1395770747914/?format=750w

  Å plassere to sterke utgruppe-religioner på samme lille landområde var selvsagt ikke noe smart trekk, og i en slik situasjon er det uunngåelig at utgruppe-handlinger som kan ligne de til nazistene, kan oppstå. Men å kalle jødene rasistiske kan man ikke, da jøder og palestinere er de som er mest genetisk like hverandre i hele Midtøsten. Genetisk er de like like hverandre som nordmenn og dansker. Så det flyter mye gammelt jødisk blod i palestinernes årer.

  Kunne vi få begge parter til å innse dette, kunne det kanskje være mulig å forene disse to broderfolkene i en felles stat?

  Men om dette er noen vits er ikke godt å si. Verden går nå uansett inn i en ny mørk middelalder hvor nasjonalstatene vil forsvinne i tur og orden.

 7. Til Øyvind Holmstad: Du skriver; «Men kjenner meg uansett trygg på at den Israelske hæren gjør hva de kan for å unngå sivile tap.» Kjenner deg ikke og vet ingenting om deg. Men hva som bidrar til at du føler deg trygg på dette er ikke lett å begripe. Er det Ariel Sharons sinnelag du bygger på – han ble jo nylig stedet til hvile under de største æresbevisninger, så man kan kanskje tro at hans ånd fortsatt besjeler den israelske hæren.

 8. At jøder ikke kan være rasistiske fordi de er genetisk svært like palestinerne, synes jeg er et merkelig argument. Rasisme handler om langt mer enn bare gener. Protestantene i Nord-Irland er av overveiende skotsk avstamning, og dermed genetisk svært like de irsk-ættede katolikkene. Hvilket annet uttrykk enn rasisme skal vi bruke på det protestantiske herrefolkregimet? Og nei; Irlandskonflikten handler ikke bare om religion, den handler om mye mer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.