Splittelse USA-Israel

0

Splittelse USA-Israel

Det har ligget i lufta lenge. Forholdet mellom USA og Israel er ikke så rosenrødt som det en gang var. Riktignok fortsetter USA å betale en stor del av regninga for Israels okkupasjon, og riktignok godtar en viss fredsprisvinner de mest barbariske handlinger under påskuddet «Israels rett til å forsvare seg». USA betaler 8,5 millioner dollar per dag i militær støtte til Israel. 

Men noe er i ferd med å skjære seg. Til USAs store overraskelse inntok Israel en nøytral holdning til Russlands anneksjon av Krim. Washington ble rasende på Tel Aviv, ganske enkelt.

Det jødiske samfunnet i Ukraina er splittet. Noen er livredde for at folk som hyller jødemassakrene på trettitallet sitter i maktposisjoner i Kiev, mens andre følger den jødiske oligarken Igor Kolomoiskij, som bruker millioner av dollar på å finansiere Kiev-juntaens styrker. Denne splittelsen finnes også i Israel.

Israel spiller sitt eget spill i Syria og Irak, og er der de facto alliert med Saudi-Arabia i et politisk spill som ikke til enhver tid er godkjent i Washington. Og ikke minst: USA er blitt lei av at Israel gang på gang gjør narr av USAs «fredsinitiavtiver» i Palestina. Dette har toppet seg i en telefonsamtale mellom Netanyahu og Obama som er gjengitt i Times of Israel der Obama legger all sin prestisje i å få Israel til å innstille bombinga og Nethanyahu åpenlyst trosser ham.

Både Israel og USA har – som ventet – dementert denne meldinga.

Eller som det heter i Javel statsminister: Tro ingenting før det er offisielt benektet.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKrigstrommer, fordummende media og demonisering
Neste artikkelPrimærvalg i USA viser djup mistillit
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).