Splittelse USA-Israel

1

Splittelse USA-Israel

Det har ligget i lufta lenge. Forholdet mellom USA og Israel er ikke så rosenrødt som det en gang var. Riktignok fortsetter USA å betale en stor del av regninga for Israels okkupasjon, og riktignok godtar en viss fredsprisvinner de mest barbariske handlinger under påskuddet «Israels rett til å forsvare seg». USA betaler 8,5 millioner dollar per dag i militær støtte til Israel. 

Men noe er i ferd med å skjære seg. Til USAs store overraskelse inntok Israel en nøytral holdning til Russlands anneksjon av Krim. Washington ble rasende på Tel Aviv, ganske enkelt.

Det jødiske samfunnet i Ukraina er splittet. Noen er livredde for at folk som hyller jødemassakrene på trettitallet sitter i maktposisjoner i Kiev, mens andre følger den jødiske oligarken Igor Kolomoiskij, som bruker millioner av dollar på å finansiere Kiev-juntaens styrker. Denne splittelsen finnes også i Israel.

Israel spiller sitt eget spill i Syria og Irak, og er der de facto alliert med Saudi-Arabia i et politisk spill som ikke til enhver tid er godkjent i Washington. Og ikke minst: USA er blitt lei av at Israel gang på gang gjør narr av USAs «fredsinitiavtiver» i Palestina. Dette har toppet seg i en telefonsamtale mellom Netanyahu og Obama som er gjengitt i Times of Israel der Obama legger all sin prestisje i å få Israel til å innstille bombinga og Nethanyahu åpenlyst trosser ham.

Både Israel og USA har – som ventet – dementert denne meldinga.

Eller som det heter i Javel statsminister: Tro ingenting før det er offisielt benektet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


1 kommentar

  1. Nethanyahu vet sjølsagt at det bare blir med praten fra Obama uansett. Obama har store nok problemer med høyresida i Kongressen som det er, han vil neppe utfordre kristen-sionistene som dominerer Republikanerne enda mer enn han alt har gjort (sjøl om det ikke er særlig mye). Sjøl ikke relativt progressive Demokrater tør å ta sjansen på å få det kristen-sionistiske høyre på nakken. De tøffeste i så måte, er faktisk folk fra den libertarianske fløyen hos Republikanerne. Det skyldes vel for en stor del libertarianernes skepsis mot religion. Det kristen-sionistiske høyre, som er de som er mest redd muslimer, har jo et syn på både kvinnerettigheter og homofiles rettigheter som enhver konservativ imam ville applaudert. Dessuten er de for dødsstraff, noe som også sjølsagt går rett hjem hos reaksjonære muslimer. Men reaksjonære kristne og reaksjonære muslimer går likevel helt i baklås hvis noen påpeker hvor like de er.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.