Nynazistisk bataljon kjemper mot opprørerne i Øst-Ukraina

0
Aslak Storaker

Blant de mange nye paramilitære gruppene oppretta av det ukrainske innenriksministeriet, er det en rein nynazistisk bataljon kalt Azov. Ifølge Al Jazeera er samtlige medlemmer «fascister som tror på nasjonalsosialismen». Bataljonen består av både ukrainske, svenske, italienske og russiske nazister og ledes av den nynazistiske Sosialnasjonale bevegelsen, en undergruppe av Høyre sektor, og den høyreekstreme politikeren Oleh Lyashko. Lyashko fikk 8,32 % av stemmene i det ukrainske presidentvalget og er mistenkt for drap og tortur av ubevæpna seperatister. Azovbataljonen er satt inn i frontkampene mot opprørerne i Donetsk og Lugansk og skal bestå av rundt 600 paramilitære. Sosialistgruppa Borotba skriver at Azovbataljonens våpenskjold er Wolfsangelsymbolet som den tyske SS Panzerdivisjonen «Das Reich» brukte under andre verdenskrig. I tillegg til å være tilhengere av Adolf Hitler og Stepan Bandera har også enkelte medlemmer av Azovbataljonen gitt uttrykk for å beundre massemorderen Anders Behring Breivik, ifølge frilansjournalisten Graham Phillips.

I en uttalelse publisert på nettsida til Ukrainas ambassade i USA uttalte statsminister Arseniy Yatsenyuk nylig at separatistene i Øst-Ukraina er «undermennesker» og «ondskap som skal renskes ut av landet». (I en seinere versjon er oversettelsen av Yatsenyuks uttalelse endra fra «undermennesker» til «umennesker») FN rapporterer om at 356 mennesker har blitt drept i Øst-Ukraina mellom 7. mai og 7. juni, mens 34 000 har blitt redusert til flyktinger i eget land. Russland har på sin side tatt imot 30 000 flyktninger, ifølge landets utenriksminister Sergej Lavrov.

 

(Denne artikkelen ble først publisert på Radikal portal

azov bataljonen

Forrige artikkelEn grønn krigsmaskin?
Neste artikkelStøtter regjeringa Solberg etnisk rensing og folkemord i Øst-Ukraina?