Human Rights Watch: Kiev driver vilkårlig bombing av sivile

0

Human Rights Watch: Kiev driver vilkårlig bombing av sivile

Den internasjonale organisasjonen Human Rights Watch, som har George Soros som hovedsponsor, og som av mange er kritisert for å stå for nær USAs regjering, har nå (24.07.2014) gått ut med en skarp kritikk mot Ukrainas krigføring i Øst-Ukraina:

Ukrainske styrker bruker Grad-raketter mot sivile områder. … Bruken av vilkårlige raketter i befolkede områder krenker internasjonal humanitær rett eller krigens lover, og kan utgjøre krigsforbrytelser.

HRW kritiserer også separatistene for bruk av slike ustyrte Grad-raketter, men retter hovedvekten i sin kritikk mot regjeringa i Kiev. HRW retter også en kraftig oppfordring til Kievs internasjonale støttespillere om at de må bidra til å få slutt på bombing av sivile.

10. juli 2014 sa den ukrainske visehelseministeren Vasily Lazoryshynets at de sivile tapene i Øst-Ukraina er større enn de militære.

I operasjonsområdene i Øst-Ukraina har 478 sivile blitt drept, blant dem 30 kvinner og barn. … 1392 mennesker er blitt skadet.

Siden da har Kiev satt inn enda større styrker og gjennomført mer omfattende bombing. 18. juli 2014 sendte HRW et brev til president Petro Poroshenko der organisasjonen protesterte mot bombinga av sjukehuset i Krasnij Liman og av landsbyene  Luhanskaya og Kondrashevka. Den russiske generalen Viktor Poznikhir hevder at Russland har beviser for at ukrainske styrker har brukt hvitt fosfor og klasebomber mot sivile områder ved mange tilfeller.

Det virker ikke som om norske myndigheter eller medier er særlig interessert i dette.

 

Forrige artikkelFem av forbildene til Islamnet
Neste artikkelOliver Stone: – Who Shot Down the Malaysian Airliner?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).