Gruvearbeiderne i Donetsk: – Hjelp oss å få slutt på krigen og stoppe fascistene

6

Uttalelse fra Den uavhengige gruvearbeiderforeninga i Donetsk

Vi må forklare den virkelige situasjonen i Donbas. Hendelsene er blitt feiltolket eller forties av europeiske medier. Vi kan skjønne at det ikke er lett å forstå; og derfor erklærer vi at vi – gruvearbeiderne – er blitt tvunget til å kjempe med våpen i hånd simpelthen for å overleve!

Det vi ønsker er: slutt på blodbadet! Krigen må slutte og så må de krigsforbryterne som startet den stilles for retten. Vi kan ikke gi opp, fordi det ville bety vår fulle moralske og fysiske ødeleggelse! Fra begynnelsen var «Euromaidan» under kontroll av storborgerskapet: ukrainske oligarker og deres utenlandske mestere. I februar i år var det et kupp i Ukraina med aktiv deltakelse av nynazistiske organisasjoner. Som svar på dette har det utviklet seg en motstandsbevegelse sør-øst i landet, som fra starten av dreide seg om føderalisering og russisk som andre statsspråk. Dette ble møtt med terror.

gruvearbeiderdemo donetsk
Gruvearbeiderne i Donetsk demonstrerer mot NATO og mot fascismen

I Donbas er det en virkelig krig der sivile blir drept, inkludert de eldre, kvinner og barn. Det er en løgn at det er en krig mellom Ukraina og Russland. Det er ikke slik! Krigen er mellom folket og en håndfull oligarker med støtte fra EU og amerikanske myndigheter. Tragedien i Ukraina er at makthaverne klarte å infisere mennesker med visse fascistiske ideer. Vi, innbyggerne i Donbas, kjemper mot alle varianter av nazismen og fascismen. Vi kjemper med våpen i hånd, for våre liv og livene til våre kjære. Vi har ingen steder å trekke seg tilbake – dette er vårt land! Vi appellerer til dere, arbeiderne i de europeiske landene, vi ber om din hjelp og solidaritet: hjelp oss å bryte fascismens høyborg i Ukraina. Dette vil være vår felles seier!

Mikhail Alexeevich Krylov

Representant for Den uavhengige gruvearbeiderforeninga i Donetsk

Mikhail Alexeevich Krylov er representant for de uavhengige Donetsk gruvearbeideres fagforening. Krylov var en av lederne av streikekomiteen i Donetsk under de store gruvearbeiderstreikerne i 1991 og seinere i 1990-åra. Han er nå leder av Den uavhengige gruvearbeiderforeninga i Donetsk, som organiserer over 1000 gruvearbeidere.

Støtte fra tyske metallarbeidere.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

    • Standpunktet og innholdet i uttalelsen er ikke oppsiktsvekkende. Gruvearbeiderne i Donbas har ingenting å vinne på EU-tilknytning, og de er for det meste russisktalende. «Euromaidan» var svært fremmed for arbeiderklassen i Ukraina, i øst som i vest. At gruvearbeiderne i øst er imot kuppregjeringa, er hva man kunne vente. Derfor antar jeg at denne uttalelsen er ekte. Men som du ser har jo denne foreninga bare om lag 1000 medlemmer, så hvor representativ den er, kan jeg jo ikke si noe om. Gruvene eies av oligarkene, så jeg antar at disse har stor makt i gruvesamfunnene.

  1. Det store flertallet i Ukraina har null å vinne på EU-tilknytning. Ikke dermed sagt at de pro-russiske oligarkene har noen bedre deal å tilby, ihvertfall ikke på lang sikt. Men det er interessant at Vesten støtter en ukrainsk president som i klartekst truer med blodbad hvis ikke de russisktalende føyer seg. Også svært interessant at Erna Solberg omfavna (i fysisk forstand) Julia Timotsjenko (hvis jeg husker navnet riktig). Dama har jo faktisk gått inn for etnisk rensing. Men enkelte høyrefolk i Norge mente jo at Hitler var spiselig til å begynne med også, siden han utvilsomt var anti-kommunist.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.