Polen: – Alliansen med USA er verdiløs! Tapere!

0

Polen: – Alliansen med USA er verdiløs! Tapere!

Under krisa i Ukraina har Polen framstått som USAs beste allierte i Europa. Men forholdet er kanskje ikke bare jordbær og bløtkake, i hvert fall ikke hvis vi skal tro lekkasjene fra det polske ukemagasine Wprost som gjengis i The Guardian. Wprost sitter med tape fra hemmelige samtaler mellom Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski og parlamentsmedlemmet Jacek Rostowski der Sikorski blant annet sier:

Du vet at alliansen Polen–USA ikke er verdt noen ting. Den er direkte skadelig fordi den skaper en falsk følelse av trygghet. … Bare tull. Kommer vi i konflikt med tyskerne eller russerne og tror at allting er supert bare fordi vi ga amerikanerne en «blow job». Tapere. Fullstendige tapere!

Sikorski omtaler forholdet mellom Warszawa og Washington med ordet «murzynskosc», som i følge ordboka skal oversette som «negerslave». Sikorski er ikke hvem som helst. Polens president sa i mai 2014 at Sikorski ville være en naturlig kandidat til posten som EUs utenriksminister etter Catherine «gosh» Ashton.

Den lekkede samtalen er naturligvis svært pinlig for den polske regjeringa, men alt dens talsperson får seg til å si er:

Det er vanskelig å forholde seg til noe som bare er et par setninger fra en samtale.

USA skaffer seg tydeligvis venner over alt fra Irak til Sentral-Europa.

Forrige artikkelMidtsommer
Neste artikkelEn ny komiker er født: Hans navn er John Kerry.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).