– «Massakren på den Himmelske freds Plass». Den skjedde aldri.

0

– «Massakren på den Himmelske freds Plass». Den skjedde aldri.

Øyenvitneskildring fra Kjell Gjerseth:

25 års dag for «Massakrene på Den Himmelske Freds Plass». Kina stenger nettet og holder kjeft om hendelsene. Med en brukbar begrunnelse: Det var aldri noen massakre på selve plassen.
Det var en studentaksjon, tusen telt, engasjerte unge som ville forandring. De fikk støtte fra Hong Kong og hele den vestlige verden. Myndighetene snakket med studentlederne og forsøkte å finne en løsning, men ledelsen i KKP bestemte seg for å få slutt på demonstrasjonen, muligens framskyndet av at studentene satte opp en fantastisk kopi av Frihetsgudinnen i New York midt på plassen….den var vakker, men ytterst upassende.
Dagen i forveien rykket soldatene inn mot Tienanmen bare væpnet med batonger. De ble jaget av Beijing-folk som ville beskytte studentene. Dagen etter rykket hæren inn med skarpladde våpen. Sivilbefolkningen angrep dem mens de var på vei til Tienanmen. Utbrente soldatlik ble hengt under forgjenger-bruer over avenyene, ungdommer ble kjørt til sykehus mens soldatene skjøt i folkemenger på flukt i avenyene. Men det ble ikke løsnet et eneste skudd mot studentene på Den Himmelske Freds Plass. (Har skrevet om dette før, og da var det en som mente at en student ble skutt.) Gutten som stoppet tanksen er blitt et historisk bilde. Jeg vet ikke hva som skjedde med ham, men har hørt at han satt 6 mnd i fengsel og senere dro til Hong Kong, men vet ikke.

Les videre her.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelArbeidsløsheten i Italia øker for 11. kvartal på rad
Neste artikkelThe illusion of freedom
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).