Der Spiegel: – Slutten på kapitalismen slik vi kjenner den

0

Der Spiegel: – Slutten på kapitalismen slik vi kjenner den

Avviklingen av kapitalismen følger en streng timeplan. Kommende torsdag klokka 13.45 vil Den europeiske sentralbanken (ESB) forkynne vedtaket fra sitt rådsmøte. Klokka 14.45 vil så ESB-sjef Mario Draghi legge fram detaljene i vedtaket.

Det er Der Spiegels økonomimedarbeider Christian Rickens som slår de illevarslende paukeslagene for et system han mener ligger på sotteseng. Det han har i tankene er at ESB for første gang vil kunngjøre en negativ rente.Det betyr altså at dersom du setter penger i banken, så vil de krympe fra dag én.

Europa ligger på vippen til en deflasjon, og har nå knapt en målbar prisstigning. Flere land er der allerede, som Jagland ville ha sagt. Rentesenkninger fra sentralbanken har vært forsøk på å få europeisk økonomi ut av den økonomiske krisa som nå har vart i sju år. Når man så ender opp med et vedtak om negativ rente, så betyr det at man har mislykkes.

Dette er enda et sikkert tegn på at dagens kapitalisme ikke klarer å gjenreise veksten. Og kapitalisme uten vekst er en umulighet.

Dessverre har nok ikke kapitalismen «vett på» å erkjenne nederlaget og levere inn deltakerbeviset sånn uten videre.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBlod, olje og våpen – debatt om norsk imperialisme
Neste artikkelILO: – Nedskjæringspolitikken fører til sosial katastrofe
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).