Der Spiegel: – Slutten på kapitalismen slik vi kjenner den

9

Der Spiegel: – Slutten på kapitalismen slik vi kjenner den

Avviklingen av kapitalismen følger en streng timeplan. Kommende torsdag klokka 13.45 vil Den europeiske sentralbanken (ESB) forkynne vedtaket fra sitt rådsmøte. Klokka 14.45 vil så ESB-sjef Mario Draghi legge fram detaljene i vedtaket.

Det er Der Spiegels økonomimedarbeider Christian Rickens som slår de illevarslende paukeslagene for et system han mener ligger på sotteseng. Det han har i tankene er at ESB for første gang vil kunngjøre en negativ rente.Det betyr altså at dersom du setter penger i banken, så vil de krympe fra dag én.

Europa ligger på vippen til en deflasjon, og har nå knapt en målbar prisstigning. Flere land er der allerede, som Jagland ville ha sagt. Rentesenkninger fra sentralbanken har vært forsøk på å få europeisk økonomi ut av den økonomiske krisa som nå har vart i sju år. Når man så ender opp med et vedtak om negativ rente, så betyr det at man har mislykkes.

Dette er enda et sikkert tegn på at dagens kapitalisme ikke klarer å gjenreise veksten. Og kapitalisme uten vekst er en umulighet.

Dessverre har nok ikke kapitalismen «vett på» å erkjenne nederlaget og levere inn deltakerbeviset sånn uten videre.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. De kommer nok ikke til å kaste inn håndkledet, nei. Vi må ta det fra dem.
  Og vi veit hva de heter og vi veit hvor de bor. Ingen unnskyldning, altså.

  • Helt sant. De er svært få. De behersker oss gjennom frykt og tankekontroll. Men det er slik Arundhati Roy sier:
   “Our strategy should be not only to confront empire, but to lay siege to it. To deprive it of oxygen. To shame it. To mock it. With our art, our music, our literature, our stubbornness, our joy, our brilliance, our sheer relentlessness – and our ability to tell our own stories. Stories that are different from the ones we’re being brainwashed to believe.»

   Jeg vil føye til at vi kan begynne nå å organisere oss kollektivt utenfor deres kontroll. Vi kan skape våre nettverk og vår samhandling utenfor deres kontroll. Vi kan latterliggjøre dem og le av dem og gi folk mot.

 2. Negativ rente?- Sikkert et kjempeproblem for kapitalistene med millioner/milliarder som krever forrentning. Men ikke bare for disse. Hva med alle pensjonsfondene? Og hele dette systemet med utallige ordninger som binder store folkegrupper til den samme «masten». -Plutselig var pensjonen vekk liksom.

  • Ja, negativ rente er jo nærmest å knesette deflasjon og innlede en dødsspiral for systemet. Minkende lønninger skal betale lån som beholder sin nominelle verdi. Kreditten og markedet tørker ut. Dette er dramatisk.

 3. Som med Romerriket vil ikke de rike forstå hvor det går hen. De vil mure seg inne mer og mer og kanskje ikke merke krisen før hundre år eller mer etter at vi andre har gått tilbake til middelalderen. Om de investerer i edle metaller og stener vell og merke.

 4. La meg oppklare en misforståelse dere har:

  ECB er en sentralbank. Vanlige folk/investorer kan ikke sette inn penger der. Det er det bare (kommersielle) banker som kan. Men selvsagt kommer disse bankene, i sin tur, til å la sine kunder/innskytere betale regningen. Altså: De kommer, i beste fall, til å gi null rente på innskudd. (Men husk at de allerede, i praksis, har gjort dette i flere år. Innskuddsrenten på en typisk europeisk «høyrentekonto» (deriblant de rentemessig beste kontoene i Norge) har lenge vært lavere enn den reelle inflasjonen. Problemet er at mediene (som eies av de samme folkene som driver banknæringen og som manipulerer konsumprisindeksen) forteller oss at inflasjonen er historisk lav — mens den i realiteten er veldig høy.)

  Det virkelig interessante nå er at de kommersielle bankene blir BETALT av ECB for å låne penger av dem. Målet er at bankene skal låne ut uhorvelige mengder penger til dårlige/uansvarlige betalere — en gjentagelse av forrige finanskrise — slik at vi kan fremskynde den økonomiske kollapsen Draghi og resten av banksterne lenge har siklet etter. Når det er blod i gatene er det som kjent gode investeringsmuligheter. Draghi og mafia-kompisene hans i den kriminelle organisasjonen som kalles banknæringen, har planer om å selge seg ut av markedene ganske snart, når toppen er nådd. (Og Draghi et al. vet når toppen nås, siden de styrer spillet.) Så skal de investere tungt i mange bransjer etter at krakket har inntruffet, når blodet flyter i gatene, når aksjene igjen er superbillige.

  Dette er planen deres, kort fortalt.

  Og som jeg selv har sagt ved tidligere anledninger:

  «Finanskrisen: Banker lånte ut penger til folk som ikke kunne betale tilbake.
  Løsningen: Banker låner ut enda mer penger til disse folkene.

  Verdensøkonomien er basert på tanken om at man løser gjeldsproblemet ved å ta opp mer gjeld.
  For man blir jo kvitt alkoholisme ved å drikke mer alkohol.»

 5. I tilfellet negativ rente. Hvordan vil dette slå ut for husstander som har gjeld på egen bolig?

 6. Er det ikke på tide at deler av den norske venstresiden innser hvor langt dette er gått? Systemet har kollapset. Hvor er våre professorer som har forskrevet ën liberal medisin i årtier?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.