De investerer i finans – ikke i folk

1

De investerer i finans – ikke i folk

Den marxistiske økonomen Michael Roberts skriver i sin blogg:

Mens verdens aksje- og obligasjonsmarkeder går mot nye rekorder, viser inntektene og produktet av den «virkelige» økonomien små tegn til å ta seg opp. I forrige uke kuttet Det internasjonale pengefondet (IMF) ned sine antakelser om veksten i USA for 2014 fra 2,8% som det hadde spådd ved inngangen til året til svake 2% etter at en «hard vinter» førte til et svært svakt første kvartal.

Veksten foregår på børsen og ikke ute blant folk eller i produksjonsbedriftene. Roberts peker på at arbeidsløsheten fortsatt er skyhøy, sju år etter at krisa startet, og at den fattigste delen av befolkninga er fattigere nå enn den var da. Det er bare de aller rikeste som lever glade dager på toppen av samfunnspyramiden. Den fattigste delen av den britiske befolkninga er dårligere stilt enn i alle andre vest-europeiske land. Roberts viser hvor investeringene har falt dramatisk fra sekstitallet til i dag, og særlig fra nittitallet til 2000-tallet. I G7-landa har de akkumulerte investeringene falt med med 2,9%, mens de på nittitallet var 35,7%.

Kapitalistene i det tjueførste århundre er gode til å spekulere i finans med billige penger, men de er elendige til å investere i den produktive sektoren der profitten ikke er stor nok for dem.

 

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

  1. Etter at jeg skrev dette er tallene for første kvartal i USA korrigert ned til – 2,8%, og det betyr at prognosene allerede er utdaterte og må revideres enda mer ned!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.