Civitas ekstreme sengekamerater

4
Marielle Leraand
Marielle Leraand
Marielle Leraand

(Svarinnlegg til Civitas Bård Larsen i VG 31. mai 2014)

Bård Larsen vier Rødt og meg oppmerksomhet i en kronikk i VG 31.mai. Jeg føler meg en smule beæret over at han følger såpass nøye med på min Facebockprofil og velger å sitere meg: «Stilheten fra kommentariatet er øredøvende når oligarker og det ekstreme høyre begår overgrep i landet, men i fistel over hva enn Russland måtte foreta seg. Norge/EU/USA og IMF vet å støtte de ‘riktige’ folka og de får denne gangen god hjelp av et samla og fordumma vestlig mediekorps!»

Det er flott å få muligheten til å spre denne kritikken der den hører hjemme: til hele medie-Norge. Ukraina-konflikten har blitt totalt dominert av ensidig dekning hvor det lages enorme konspirasjoner om alt som muligens Russland kunne stå bak, mens det fremstilles som helt greit at en EU og USA-støtta elite utfører væpna maktovertakelse, med den nynazistiske-vennlige militsen Høyresektoren i front. Det hele toppa seg når Hans-Wilhelm Steinfeld gjennomførte et koseintervju med lederen av Høyresektoren, Dmytro Jarosj på Søndagsrevyen for noen uker siden. Ingen kritikk av denne ekstreme gruppen kom frem i intervjuet. Han ble snarere fremstilt som en helt vanlig og hyggelig fyr.

Dagsrevyen og Urix-sendingene har dag ut og inn latt være å fokusere på de ekstreme kreftene som sto i front for den væpna revolusjonen i landet. Mediene har heller ikke utfordra Børge Brende og regjeringa som aktivt støtta opp om og økonomisk stilte Norges og skattebetalernes penger til disposisjon for denne kuppregjeringen uten betenkeligheter.

Civitas Bård Larsen skriver i sin kronikk om hvordan de høyre-ekstreme har liten oppslutning i det ukrainske folket. Larsen og den NHO-finansierte tenketanken han tilhører tok derimot ikke til motmæle da hele fire ministre fra det nazivennlige Svoboda ble innsatt i kuppregjeringa. Dette uten noen form for valg, men snarere som resultat av å med voldelige midler ha styrta en lovlig og demokratisk valgt president.

Jeg finner det interessant hva den NHO-finansierte tenketanken Civita ser på som sine politiske venner, og hvem de ikke har noen som helst problemer med å samarbeide med. I den sammenheng kan jeg minne om NHOs søsterorganisasjon i Venezuela, Fedecameras, som sammen med militære ledere gjennomførte et kupp mot den gjenvalgte presidenten Hugo Chavez i 2002. Men det er kanskje greit å gjennomføre kupp mot lovlig valgte presidenter, så lenge det er høyresida parra med big business som står for det?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. At partiet Svoboda har liten oppslutning i «det ukrainske folket» stemmer neppe heller. Det er sant at oppslutningen om Svoboda har vært betydelig mindre etter kuppet i februar. Men en måling i april viste drøyt 5% for Ukraina som helhet. Men ser en på valget til nasjonalforsamlingen i 2012 så var oppslutningen om Svoboda ekstremt skjevt fordelt mellom nord-vestlige og sør-østlige områder. I de vestligste regionene Lviv, Ternopil og Ivano-Frankivsk stemte hhv 38%, 31.2% og 33.8% på Svoboda. Det var også fra disse områdende og fra regionene Volyn (18%) og Rivne (16.6%) lengst i nord-vest at Svoboda og Høyre Sektors folk ble busset inn til Kiev under opptakten til kuppet. Disse påstandene fra Bård Larsen og adskillige andre som forsvarer kuppet om at det er «liten oppslutning om de høyreekstreme i det ukrainske folket» er sånn sett den rene skjære løgn. Blant dem som identifiserer seg som spesifikt etnisk ukrainsk fra de nevnte områdene i vest vil det tvert imot være riktigere å si at oppslutningen har vært stor. Og uten denne oppslutningen er det vel neppe heller sannsynlig at de paramilitære som drev kuppet igjennom ville ha handlet som de gjorde da disse nok har handlet på bakgrunn av en sterkt tro på at de hadde solid støtte i sine hjemregioner.

    • Dette er sant. Men Larsens argument kan også brukes omtrent sånn: Si ikke at mannen er forgiftet. 99% av drikken var reint vann. Bare 1% var stryknin. Når nazistene får påtalemakta, nasjonalgarden og de paramilitære styrkene, spiller det ikke stor rolle om de har bare 1% ved presidentvalg. De er uansett i stand til å terrorisere hvem de vil.

  2. M Ls» suppe på spiker» avslører hennes omtrendtlighet og aversjon mot fakta.- Naziene er knust der,jmf valget.

    • @Ola
      Hva bidrar så du med av fakta? Kanskje du kunne prøve å hoste opp litt fakta på hvordan «naziene er knust»?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.