Storbritannia: 1000 personer eier en tredel av all formue

0

Storbritannia: 1000 personer eier en tredel av all formue

Avisa Sunday Times publiserte nylig sin årlige Rich List – rikinglista. Den viser at Camerons Storbritannia må være et paradis for de aller rikeste:

Storbritannias 1000 rikeste personer har nå en formue som svarer til en tredel av landets økonomi, eller 519 milliarder pund. I løpet av det siste tiåret har antallet pundmilliardærer blitt tre ganger så stort, noe som har gitt landet den tvilsomme æren av å ha flest milliardærer per innbygger i verden.

Annen statistikk viser at de rikeste 1% av innbyggerne, eller 600.000 mennesker, har like mye eiendom som de fattigste 55%, eller 33 millioner mennesker, til sammen. De rikeste 1% eier 5225 milliarder pund av landets samlede formue på 9500 milliarder pund.

I rapporten The Tale of Two Britains viser organisasjonen Oxfam at

De fem rikeste familiene i Storbritannia er nå rikere enn de 20% som befinner seg på bunnen i samfunnet. Det er altså fem husholdninger som har mer formue enn de fattigste 12,6 millionene til sammen.

Charles Dickens ville ha kjent seg igjen, med andre ord.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalia: Smugling, prostistusjon og dop legges til BNP
Neste artikkelKapital, mediemakt og tankekontroll
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).