Er kapitalismen suicidal?

0

Er kapitalismen suicidal?

Hvis den moderne industrikapitalismen var en person, ville han eller hun bli satt på selvmordsovervåking.

Dette skriver Renfrey Clarke i Links International Journal of Socialist Renewal.

Hva er det med kapitalismen, fortsetter Clarke, som får den til å følge strategier som nokså sikkert vil føre til dens undergang?

Svaret er at det som må til for å løse klimakrisa også vil føre til kapitalismens undergang, og det langt fortere:

  • Minst to tredeler av den påviste fossile energien må bli liggende i bakken. Dette er en avskrivning av milliarder av dollar.
  • Materielle og finansielle ressurser må omdirigeres vekk fra maksimal profitt over til rask reduksjon av drivhusgassutslipp.
  • Dette vil kreve omfattende statlig investering og langsiktig planlegging  og stram regulering.
  • Å opprettholde en levestandard for flertallet på høyest mulig nivå under en slik omlegging og samtidig sikre folkelig støtte til den, vil kreve at prisen i hovedsak må betales av de rike.

Kan noen i det hele tatt forestille seg at verdens kapitalistiske eliter vil støtte slike tiltak? spør Renfrey Clarke.

Så derfor fortsetter man heller å øke tempoet i kappløpet mot avgrunnen.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGod mottakelse for Geir Johnsons bok Nara
Neste artikkelApril 2014: En skjebnesvanger grense er brutt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).