Er kapitalismen suicidal?

2

Er kapitalismen suicidal?

Hvis den moderne industrikapitalismen var en person, ville han eller hun bli satt på selvmordsovervåking.

Dette skriver Renfrey Clarke i Links International Journal of Socialist Renewal.

Hva er det med kapitalismen, fortsetter Clarke, som får den til å følge strategier som nokså sikkert vil føre til dens undergang?

Svaret er at det som må til for å løse klimakrisa også vil føre til kapitalismens undergang, og det langt fortere:

  • Minst to tredeler av den påviste fossile energien må bli liggende i bakken. Dette er en avskrivning av milliarder av dollar.
  • Materielle og finansielle ressurser må omdirigeres vekk fra maksimal profitt over til rask reduksjon av drivhusgassutslipp.
  • Dette vil kreve omfattende statlig investering og langsiktig planlegging  og stram regulering.
  • Å opprettholde en levestandard for flertallet på høyest mulig nivå under en slik omlegging og samtidig sikre folkelig støtte til den, vil kreve at prisen i hovedsak må betales av de rike.

Kan noen i det hele tatt forestille seg at verdens kapitalistiske eliter vil støtte slike tiltak? spør Renfrey Clarke.

Så derfor fortsetter man heller å øke tempoet i kappløpet mot avgrunnen.

KampanjeStøtt oss

2 KOMMENTARER

  1. Hi-hi. Jeg sa noe lignende i går kveld: at diagnosen er alvorlig sinnslidelse. De, som har kuppa makt og midler og styrer skuta, med alle oss i, mot forlis, burde vært tvangsinnlagt og umyndiggjort, i en sunn verden. Og hva med oss andre? Som dilter motstandsløst med i forsøket på kollektivt selvmord.

  2. Mitt forslag er å konstruere en gigantisk politikk-simulator, noe à là den kunstige byen i The Trueman Show, filmen om Truman Burbank som ikke er klar over at han lever i et enormt realitiy show der alle andre enn han er skuespillere. Politikk-simulatoren måtte lages så realistisk at den ikke er til å skille fra virkeligheten for dem som er plassert i den. Så kommer den vanskelige biten – å dope ned alle verdens råtne politikere, oligarker og mega-kapitalister og plassere dem i simulatoren uten at de merka det. Siden det neste av makt og penger er samla på ganske få hender, skulle det ikke være så mange vi ville trenge å plassere der. Så kunne de drive på der mens vi andre kunne styre verden på en bedre måte. Det ville bli alle tiders reality show… Som i andre dataspill måtte det være «game over» etter tre mislykte forsøk, i dette tilfelle forsøk på å skaffe seg verdensherredømme. Prosjektet ville jo koste litt sjølsagt, men siden det er noen milliarder som kunne være interessert i å bidra, burde ikke finansieringa være noe problem.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.