April 2014: En skjebnesvanger grense er brutt

5

For å unngå alvorlige virkninger av menneskekapte klimagassutslipp burde nivået på CO2i atmosfæren ikke ligge over 350 ppm (andel per million). Problemet er at det nivået ble passert i 1988. I april 2014 passerte vi 400 ppm – og farten øker. 401 ppm co2

Når vi snakker om klimagasser, dreier deg seg først og fremst om karbondioksid (CO2), metan (CH4), lystgass (N2O). Konsentrasjonene av disse gassene i atmosfæren påvirkes av menneskelig aktivitet.

Karbondioksid er en nødvendig del av atmosfæren. CO2 sørger både for et tilstrekkelig varmt klima og bidrar med karbon til livgivende prosesser gjennom karbonkretsløpet. De siste 800 000 årene fram til den industrielle revolusjonen har CO2-konsentrasjonen i atmosfæren variert mellom 180 og 300 ppm.

Ved begynnelsen av den industrielle revolusjonen var CO2-konsentrasjonen rundt 278 ppm. Etter dette har det vært en gradvis økning.

Mer om klimagasser her.

En akselererende økning

Det finnes en internasjonal bevegelse som kjemper for å redusere klimagassutslippene for om mulig å komme tilbake til 350 ppm. Men foreløpig går det hele feil vei. Og ikke nok med det; tempoet øker fra tiår til tiår.

co2 vekst tiår

Kilde: CO2 Now

Fra 2012 til 2013 økte CO2-nivået med ca. 2,5 ppm. Det er derfor ikke spesielt hyggelig når vi foreløpig kan notere at nivået økte fra april 2013 til april 2014 med 2,97 ppm. I månedsskiftet april-mai 2014 lå CO2-nivået på 402,09 ppm.

CO2-utslippene øker

Økninga i CO2-nivået skulle tilsi at det også er en økning i utslippene, og ganske riktig – det er det.

co2-utslipp etter land
Kilde: http://www.pbl.nl

Kina er som kjent blitt verdens fabrikk. Det er der stadig flere av forbruksartiklene og industrivarene våre produseres, så det er ingen overraskelse at det er nattopp i Kina at utslippsveksten er størst.

Full fart mot 450 ppm

Dersom nå veksten i utslippene skulle fortsette som nå, uten å akselerere videre, vil nivået passere 450 pp om 20 år, altså i 2034. Da er verden inne i en høyrisikosone.Med det nivået er det bare 50% sjanse for å holde den globale temperaturøkninga under 2 grader.

Og det er i Arktis at oppvarminga går raskest. I 2014 var det rekordvarmt i februar på Svalbard med hele 15 oC varmere enn gjennomsnittet.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. «Dersom nå veksten i utslippene skulle fortsette som nå, uten å akselerere videre, vil nivået passere 450 pp om 20 år,»

  Ja, men akselerasjonen vil fortsette. (Og MÅ fortsette for å blidgjøre banksterne, økonomene, politikerne, næringslivet og alle andre mennesker, inkludert selvbestaltede miljøvernere, sosialister og kommunister.) Så vi kan nok klare å passere 450 om ca 15 år, hvis vi går inn for det. Og det gjør vi jo.

  Hurra for uendelig vekst på en klode med endelige ressurser!

  • Du har nok rett i at utslippene vil akselerere. Jeg la meg bevisst på lineær vekst for å ikke bli beskyldt for «å overdrive». Men som jeg viser i tabellen, har utslippene økt fra tiår til tiår, og nå ser det ut til å også økninga øker.

 2. Som utslippsgrafen tydelig viser, er det bare én ting som hjelper, og det er ikke enorme politiske kampanjer eller internasjonale avtaler, men omfattende økonomiske kriser. Det er på mange måter et sjølregulerende system også. En eller annen form for balanse eller avgrensning må jo det nødvendigvis være i systemet, for ingenting kan gå mot uendelig. Men det er ikke dermed sagt at framtida automatisk blir behagelig.

  • Behagelig blir det ikke. Mest ubehagelig blir det hvis kapitalismen fortsetter som den gjør. Det blir en virkelig katastrofe. Men sjøl om folket tok over i morgen og begynte omlegging til en levedyktig kurs, vil det være en periode med ganske store problemer.

 3. Og i disse dager leser vi at vårt sørligste fuglefjell Runde er i ferd med å bli helt stille…. Og i vår regjering sitter idioter som vil bruke milliarder på å bygge flere motorveier.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.