Leiesoldater i Ukraina?

0

Leiesoldater i Ukraina?

Det har lenge svirret rykter om at utenlandske leiesoldater deltar på kuppregjeringas side i Ukraina. Israelske medier har brakt intervjuer med tidligere israelske soldater som ledet kampgrupper på Maidan.

Men det har også gått rykter om at det amerikanske leiesoldatfirmaet Greystone (tidligere Blackwater) deltar i oppdrag i Øst-Ukraina. Det russiske utenriksdepartementet sa 8. april 2014:

Vi er spesielt bekymret for at operasjonen (i Øst-Ukraina, min merknad) involverer omlag 150 amerikanske leiesoldater fra det private selskapet Greystone Ltd, kledd i uniformene til spesialavdelingen i politiet, Sokol.

Russiske medier har også sendt ut bilder av disse soldatene.

Nå har selskapet Greystone sendt ut ei pressemelding der de kategorisk benekter at de er involvert i Ukraina.

Og det kan jo godt hende at Greystone snakker sant, selv om det ikke er deres spesialitet. Så fortsatt er spørsmålet: Er det sant eller usant at leiesoldater opererer i Ukraina? Og hvis det er sant, hvem er de så?

Forrige artikkelSeymour Hersh om giftgasskomplottet i Syria
Neste artikkelDe rikeste av de rike er i en klasse for seg
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).