Geologer knytter små jordskjelv til fracking

0

Geologer knytter små jordskjelv til fracking

I Ohio har geologer for første gang konstatert at det er en forbindelse mellom såkalt fracking (hydraulisk oppsprekking) og små jordskjelv. Fracking er en metode som brukes av oljeselskapene når de borer etter skiferolje og skifergass. Metoden går ut på å injisere væske under trykk gjennom et borehull for på den måten å knuse steinen slik at olje og gass frigjøres.

En statlig undersøkelse av fem små jordskjelv i Youngstown-området i Apalakkene fant ut at injisering av sand og vann, altså fracking, i Utica-skiferen kan ha økt trykket i en forkastning slik at skjelvene ble utløst.

Dette er første gang sammenhengen mellom jordskjelv og fracking blir offisielt påvist. Men folk i Ohio og andre stater der det drives utvinning av skiferolje har lenge ment at dette skjer, og krevd forbud mot denne metoden. Oklahoma hadde i 2013 hele 222 jordskjkelv mot 64 året før.

Fracking blir også knyttet luftforurensning, forgiftning av vann og misbruk av vannressurser.

Oljeselskapene og Det hvite hus vil helst ikke høre om dette, fordi det jo er fracking som visstnok skal gjøre USA sjølforsynt med olje og gass.

Forrige artikkel– Fullstendig tullprat!
Neste artikkelGlenn Greenwald knuser David Gregory
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).