Ukraina: Sjokkdoktrinen, fase 2

0

Ukrainske oligarker og internasjonal finanskapital gjør seg nå klar til fase 2 i den ukrainske sjokkdoktrinen. Først har de i samarbeid med nazister og fascister klart å smadre det gamle regimet og satt landet i en sjokktilstand. Da er det klart for det som var det egentlige målet, nemlig å sikre seg Ukrainas marked og dets ressurser.

Hva de håpet og hva de får

I diskusjonen om statskuppet i Ukraina har jeg fått spørsmålet fra flere: Tror du flertallet på Maidan var fascister? Tror du ikke flertallet først og fremst var trøtte av korrupsjon og oligarker og ønsker seg frihet og ei bedre framtid?

Mine svar på det er: Nei, jeg tror ikke flertallet på Maidan var fascister. Fascistene var i mindretall, men det var de som vant. Og jo, jeg tror virkelig at flertallet på Maidan ønsket alt det der, men det er det motsatte de får.

I boka Sjokkdoktrinen viser Naomi Klein hvordan USA og den globaliserte kapitalismen gang på gang enten har utløst katastrofer eller har benyttet seg av katastrofer til å sette et land i sjokktilstand, for så, mens folk ikke er i stand til å reagere, har gjennomført en dramatisk ødeleggelse av landets økonomi til fordel for den globaliserte finanskapitalen. Fra kuppet i Chile til Sovjetunionens sammenbrudd, fra 11. september til krigen i Irak, gang på gang mens folk har vært i sjokk, har internasjonal finanskapital rykket inn, forlangt privatisering og globalisering og gjennomført storstilte ran av et lands ressurser. Nå er det Ukrainas tur.

lviv bandera
Fotballsupportere i Lviv med kjempebilde av fascisten Stepan Bandera

Oligarkenes rolle

Da Sovjetunionen brøt sammen passet en del gamle partipamper på å sikre seg kontrollen over de største økonomiske godbitene. Sammen med en håndfull andre dannet de en kaste av oligarker som fullstendig dominerer ukrainsk økonomi. Det er samme sak som i Russland, men oligarkene i Ukraina har vært enda grådigere. De femti rikeste i Ukraina har nesten femti prosent av all formue. Folk er naturligvis rasende på dem, og en grunn til at nazistene i Svoboda har fått oppslutning er at de har tordnet mot oligarkene, omtrent slik Hitler tordnet mot «de jøde-bolsjevikiske plutokratene». Men oligarkenes makt er naturligvis ikke berørt av statskuppet. Tvert om, de var med på å skape det!

Oligarkene Rinat Akhmetov og Dmitrij Firtash kontrollerer 90 delegater til det ukrainske parlamentet. Akhmetov er med sine 15 milliarder dollar en av verdens rikeste menn. Han kontrollerer 100 selskaper med rundt 300.000 ansatte og er den egentlige herskeren over Ukrainas tungindustri i Donbass. De to kontrollerer hver sin TV-stasjon og brukte dem for å styre opprøret.

Akhmetov satset på Fedrelandspartiet og Arsenij Yatsenyuk, eller «Yats», som Victoria Nuland kaller ham, som om han var yndlingsbikkja hennes. Yats er da også blitt statsminister i kuppregjeringa. Firtash, for sin del, støtter Vitali Klitsjko, slik også Angela Merkel og Tyskland gjør. Firtash har plassert sine folk i Klitsjkos UDAR-parti, deriblant en tidligere sjef for de hemmelige tjenestene. (Disse opplysningene bygger på en svært informativ artikkel i Der Spiegel.)

Oligarkene og pengefondet

Arsenij Yatsenyuk har sagt at han kommer til å gjennomføre en serie «ekstremt upopulære tiltak». Og det er helt sant. Oligarkene og Det internasjonale pengefondet (IMF) krever nå drastiske angrep på alle sider av Ukrainas økonomi. IMF kommer til å sikre landet et lån for å unngå konkurs, men som motytelse må Ukraina skjære drastisk ned på offentlige utgifter, fjerne subsidiene på gass, sparke offentlig ansatte, skjære ned lønninger og pensjoner og gjennomføre en «arbeidsreform». IMFs krav fra oktober 2013 kommer til å bli ytterligere skjerpet nå som valutareservene er nesten tomme og valutaen hrivna er i fritt fall.

Dette blir et så brutalt angrep på arbeiderklassen at kuppregjeringa sikkert kommer til å trenge de nye sikkerhetsstyrkene som er satt under ledelse av nazister og fascister i Høyre sektor og Svoboda.

Som Europas sterkeste industrinasjon og verdens nest største eksportnasjon ønsker Tyskland Lebensraum i Ukraina for sin eksport. Tyskland ønsker også en rikelig del av landets ressurser og dets arbeidskraft som nå kommer til å bli billigere enn arbeidskrafta i Kina. Derfor denne assosiasjonsavtalen med EU som i praksis legger Ukraina fullstendig åpent for utenlandsk kapital.

I følge det tyske statistiske sentralbyrået er timelønna i Ukraina (før det siste fallet i hrivaen) € 2,50, mens den i Kina er €3,17. (Bruttolønn pluss indirekte kostnader.)

Flertallet av demonstrantene på Maidan ønsket seg nok frihet, velstand og oppgjør med oligarker og korrupsjon. De de får er dramatisk nedskjæring i minst en generasjon, massearbeidsløshet, mer fattigdom, mer korrupsjon – og oligarkene vil fortsette å plyndre dem.

Det fantes et alternativ

Det hadde ikke behøvd å gå slik.

Hvis det ikke hadde vært en marionetteregjering som tok over i Kiev, men en regjering av og for folket, så kunne den ha konfiskert oligarkenes eiendom for å sikre finansiering av folkets behov, slik som oppvarming, skole og offentlige tjenester. Den kunne ha avvist gjelda i russiske og andre utenlandske banker og krevd at IMF avskrev gjeld slik at Ukraina kunne komme seg på fote. Ukraina har betydelige ressurser innen jordbruk, gruvedrift og industri. Hvis disse ressursene ble kontrollert av samfunnet og ikke oligarkene eller utenlandsk kapital, kunne landet bygge seg opp igjen.

Men det kommer naturligvis ikke til å skje.

For nå kommer Sjokkdoktrinen fase 2.

 

Forrige artikkelLederen for Høyre sektor nominert til regjeringa
Neste artikkelDen russiske dumaen godkjenner bruk av militære i Ukraina
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).