Tilbakeblikk på 2013

0

Internasjonalt har 2013 vært et dramatisk år. Gjennom over 100 artikler på denne bloggen har jeg forsøkt å presentere andre analyser og andre perspektiver enn dem du vanligvis får i de vanlige mediene. Det ser ut til at stadig flere setter pris på dette. Bloggen har i alle fall mer enn tre ganger så mange lesere i 2013 som i 2012.

Januar

16. januar ble gassanlegget i In Amenas i Algerie angrepet av terrorister. Som en av operatørene på feltet ble også Statoil rammet. Men hvorfor driver et norsk statseid selskap stor virksomhet i en stat som Algerie, og hvem var terroristene?

Gisseldramaet, ørkenkrigen og Vestens venner

16. januar 2013 tok ei islamistisk gruppe kontrollen over gassanlegget In Amenas øst i Algerie og tok de ansatte som gisler. Statoil har ca. 20 ansatte på anlegget, hvorav 10 norske. Mokhtar Belmokhtar regnes som hovedmannen bak den islamistiske gruppa. … Les videre →

Les også:

Vestens krig mot Kina i Afrika

Februar

I februar var det to år siden den egyptiske presidenten Hosni Mubarak måtte flykte fra presidentpalasset og det Muslimske brorskapet hadde regjert i halvannet år. Men hadde det egentlig løst noen av det egyptiske folkets problemer? Deres president Mohamed Morsi ble avsatt gjennom et militærkupp i juli 2013. Denne artikkelen forklarer noe av bakgrunnen for at svært mange egyptere følte seg forrådt av brorskapet og Morsi.

Den arabiske vinteren

11. februar 2011 måtte Hosni Mubarak flykte fra presidentpalasset i Kairo etter at massebevegelsen på Tahrirplassen og ellers i Egypt hadde tvunget ham bort fra makta. Nå har Det muslimske brorskapet hatt makta i halvannet år, og ingen av de … Les videre →

Februar var også måneden med den såkalte «hestekjøttskandalen». Les min kommentar:

«Mitt halve rike for en hest!»

Sosiale medier flommer over av hestevitser etter at det ble oppdaget hestekjøtt i lasagne og andre ferdigmatprodukter. Og helseministeren sier at det handler om kriminalitet. Men nesten ingen snakker om hvorfor denne kriminaliteten oppstår. Det handler om den globaliserte kapitalismen … Les videre →

Mars

I 2011 deltok Norge i første rekke i NATOs bombing av og ødeleggelse av Libya. Den daværende rødgrønne regjeringa har, godt hjulpet av ekstremt servile medier, sluppet unna nærgående og kritiske spørsmål. Et svært hederlig unntak er NRK – Brennpunkt, som har satt søkelyset på hva som skjedde da Norge gikk til krig. Og fortsatt er det på sin plass å spørre Bård Vegar Solhjell, Stoltenberg og de andre: Hvor mange drepte dere i Libya?

Libyakrigen: Krev uavhengig granskning!

Publisert mars 13, 2013 by

Ære være NRK Brennpunkt. De har gravd fram viktige deler av sannheten om Norges og NATOs skitne krig i Libya. Men ingen ære til norsk presse fram til nå. De har latt den rødgrønne regjeringa slippe unna både med bruddene … Les videre →

Les også:

Islam, kvinner og farlige ting

April

I Sør-Europa sliter millioner av mennesker under trykket fra den verste økonomiske krisa i manns minne. Spania har like mange arbeidsløse som Tyskland hadde i 1933. I Italia er over fire millioner mennesker avhengige av matutdeling for å klare seg. Og Hellas ligger med brukket rygg. Men noen klarer seg svært godt. De ultrarike er blitt enda rikere enn før:

32.000 milliarder dollar i skatteparadiser

Publisert april 5, 2013 by

En anonym kilde har avslørt et gigantisk internasjonalt nettverk av skatteunndragelser. Det er International Consortium for Investigative Journalism (ICIJ) i Washington som har jobbet med disse dataene, og det er liten tvil om at de er i ferd med å … Les videre →

Les også:

Et oljeselskap med et land på slep

Mai

I mai fikk vi den merkelige diskusjonen om den fascistiske faren i Norge, lansert av den svenske forfatteren Henrik Arnstad. Jeg skrev tre artikler om den virkelige fascismen, både den tradisjonelle – og den fascistiske faren som de høyreekstreme islamistene representerer:

Den forunderlige fascismediskusjonen

Publisert mai 10, 2013 by

Klassekampen har hatt en del artikler med utgangspunkt i ei bok av den svenske forfatteren Henrik Arnstad med tittelen «Älskade fascism. De svartbruna rörelsernas ideologi och historia». Det har vært forunderlig lesning. Arnstad reduserer fascismens kjerne til ultranasjonalisme, og da bærer … Les videre →

Den forunderlige fascismediskusjonen (del 2)

Det muslimske ekstremhøyre

Juni

Til nå har Norge holdt seg unna den alvorlige krisa i internasjonal økonomi. Men hva er egentlig de underliggende tendensene i den norske økonomien?

Norge – krisa er her allerede!

Publisert juni 10, 2013 by

Med resten av Europa djupt nede i ei økonomisk krise som bare blir verre og verre, har mange stilt spørsmålet: Når kommer krisa til Norge? Jeg har også gjort det, og mitt svar har vært: Den kommer! Men det riktige … Les videre →

Juli

2013 har vært det året da vi har fått vite om hvordan det amerikanske NSA overvåker oss alle. Og den som har avslørt dette, den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, søkte asyl blant annet i Norge for å slippe unna en heller tvilsom skjebne i USA. Våre hjemlige liberalere, som pleier å være svært raskt på banen med kronikker om den personlige friheten og menneskerettighetene, holdt fullstendig kjeft og lot Snowden i stikken. Og de har vært tause siden:

Asyl for Edward Snowden!

Publisert juli 2, 2013 by

I følge Wiki Leaks har varsleren Edward Snowden søkt politisk asyl i Norge. Etter Menneskerettserklæringens artikkel 14 har han åpenbart rett til det, og vårt svar bør være et rungende: Ja! Snowdens «forbrytelse» er at han har avslørt forbrytelse Forbryteren … Les videre →

Les også:

Arbeiderpartiet – His Master’s Voice

August

Denne artikkelen fra august har slått veldig godt an, kanskje fordi den handler om noe som angår oss alle:

De eier maten vår og ødelegger byene våre

I sommer var jeg på en liten ferietur på Nordvestlandet. Det var utrolig vakkert som mye av dette landet vårt, men det var noe annet jeg la spesielt merke til. Vi lå på Molde camping i tre døgn og fikk … Les videre →

Les også:

Eksperter på lav lønn og dårlige arbeidsforhold

September

Som en av ganske få i Norge kaller jeg meg fortsatt kommunist. Og det skal jeg ha: Jeg har aldri prøvd å bli populær – og har lykkes over all forventning:

K-ordet i kapitalismens tid

(Artikkel i Klassekampen 17.09.2013) I 1966 vedtok lærerrådet på Teisen skole i Oslo mot én stemme at det var «pedagogisk umulig å undervise folk med langt hår, særlig når de også har skjegg og briller». De to ungguttene Odd Hansen … Les videre →

I september lanserte jeg sjølbiografien En folkefiende:

Politiet svindlet domstolen, men norsk presse bryr seg ikke om det:

Politiet opptrådte som stat i staten

I boka En folkefiende forteller jeg en historie fra virkeligheten som kunne ha vært tatt ut av en spionroman. Det er en grell historie om de hemmelige tjenestene i Norge, og den reiser svært alvorlige prinsippspørsmål. Jeg siterer fra boka: … Les videre →

Oktober

Høsten 2013 balanserte verden på kanten av en storkrig. Men det amerikanske angrepet på Syria kom ikke:

Hva hendte på veien til Damaskus?

I en tale 31. august 2013 ba president Barack Obama Kongressen om å autorisere en direkte amerikansk militæraksjon mot Syria. 4. september ga utenrikskomiteen i Senatet sin enstemmige godkjennelse. I likhet med de fleste andre trodde jeg at det var … Les videre →

Les også:

Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an

og

En fascist på Oslo-besøk

November

Hvis du følger main stream media, så har du fått vite at USA er inne i en energirevolusjon, og snart vil vært sjølforsynt med olje og gass. Men her viser jeg at det kanskje ikke er akkurat sånn:

Den røde dronningens energirevolusjon

 Har du hørt om energirevolusjonen i USA? Den som snart skal gjøre USA uavhengig av oljeimport og som skal gjøre USA til en større oljeeksportør enn Saudi-Arabia? Hvis du har fulgt med i de vanlige mediene, kan du ikke ha … Les videre →

Les også:

Høyt spill i Østkinahavet

Desember

Vi står rett foran grunnlovsjubileet. Og jeg tillater meg å stille spørsmålet:

Er det noe vits i å feire grunnloven?

17. mai 2014 er det 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov – i sin tid en av de mest radikale og mest demokratiske i verden. Dette skal visstnok feires, men det er dessverre grunn til å spørre: Er … Les videre →

Les også:

«Ennå er ikke Ukraina dødt»

Den ukrainske nasjonalsangen har en forholdsvis dyster tittel: «Ennå er ikke Ukraina dødt». I tredje linje lover den imidlertid at fiendene skal forsvinne som dugg for sola. Og i øyeblikket ser det ikke akkurat sånn ut. Ukraina vipper på kanten … Les videre →

Velkommen til nye artikler i 2014!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEr det noe vits i å feire grunnloven?
Neste artikkelStaten og bankenes utbyttefest
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).