Krigen om vannet er i gang – vårt Nestlé fører an

0

Styreformann og tidligere toppsjef i Nestlé, Peter Brabeck-Letmathe, har erklært at «tilgang til vann burde ikke være en offentlig rettighet«, og selskapets hydrologer jakter på nye grunnvannsressurser de kan tappe ut og omdanne til blodpenger.

Tømmer Pakistan for vann

I landsbyen Bhati Dilwan i Pakistan har Nestlé boret to djupe brønner som har tørket ut befolkningens drikkevannskilder, slik at folk er blitt avhengige av å kjøpe selskapets dyre flaskevann Pure Life for å ha noe å drikke. Samtidig har selskapet lykkes i å gjøre det til et statussymbol for velstående folk i Lahore å gå rundt med vannflasker med Pure Life.

krigen om vannet

I Nigeria, som også er et land med stor fattigdom og sårbare drikkevannsreserver, har Nestlé tømt grunnvannskilder for å selge dyrt flaskevann. En liter Pure life koster der mer enn en liter bensin. Folk får valget mellom å bli sjuke av farlig vann eller å drikke Nestlés dyre vann, som på toppen av det hele er ranet fra landets eget «arvesølv».

Nestlé tømmer utviklingsland for grunnvann, ødelegger landas naturressurser og gjør folk avhengige av selskapets vann på flaske. Dette er nyliberalisme i et nøtteskall – eller skal vi si i ei plasflaske?

Verdens vannkjempe

Nestlé eier 70% av verdens merkenavn for flaskevann, inkludert Perrier, San Pellegrino og Vittel. Og krigen om vannet er bare så vidt begynt. Svært mange land tømmes for grunnvann, blant annet på grunn av et globalisert landbruk som ikke er bærekraftig. Og så kommer altså drikkevannsgigantene og utnytter nøden.

Se filmen Bottled Life

Sucking the World Dry

Vi eier Nestlé

Det er i gang internasjonale protester mot Nestlé, og man ønsker å legge press på selskapets ledelse og eiere. Jeg fikk spørsmål på Facebook: Hvem eier Nestlé? Jeg kunne ikke svare, så jeg fulgte mitt vanlige prinsipp: Følg pengene!

Og hva fant jeg ut: Jo, Oljefondet, altså vi (!), eier aksjer for 30 milliarder kroner i Nestlé. (Kilde: Norges bank). Men hva betyr det?

Jo, Oljefondet er desidert største aksjonær i Nestlé:

nestle

Norge er altså storprofittør på ødeleggelse av grunnvann verden rundt og kynisk utnyttelse av folks absolutte behov for reint vann.

Legg merke til de tre investorene med blå ramme, Vanguard, Fidelity og BlackRock. De går igjen som storinvestorer i alle storbankene i USA og i de fleste multinasjonale selskaper. Oljefondet er nest største aksjonær i BlackRock med sine 9,1%.

Kan med fordel leses sammen med denne:
Den stille krigen om vannet

Og denne:

Norge og den internasjonale storfinansen

Nestlé og Verdensbanken går sammen om å «omforme vannsektoren i verden».

To artikler blant de tre mest likte:

nye meninger 16.10.2013

PS:
En video med Nestlés offisielle svar på kritikken. Nyt den!

Forrige artikkelPolitiet opptrådte som stat i staten
Neste artikkelEn fascist på Oslo-besøk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).