Eksperter på lav lønn og dårlige arbeidsforhold

11

Når det plasseres en kjempeordre på t-skjorter for Tommy Hilfiger i en lavtlønnsfabrikk i Bangladesh gjøres det av et kjempestort firma nesten ingen har hørt om. Selskapet heter Li & Fung og har hovedkvarter i Hongkong og de er eksperter på å finne fram til fabrikker som kan produsere billigere enn noen andre. De er verdens fremste eksperter på lav lønn og dårlige arbeidsforhold.

Lav lønn og farlige arbeidsforhold

I Bangladesh er Li & Fung knyttet til flere store fabrikkulykker. I 2010 døde 29 arbidere i  en brann på en fabrikk der Li & Fung hadde plassert en ordre for Kohl’s. I 2011 ble 50 arbeidere skadd i en eksplosjonsulykke i en fabrikk der selskapet produserte for Tommy Hilfiger. Minst to døde i panikken som oppsto. I novembere 2012 døde 112 arbeiere under en brann på Tazreen Fashion-fabrikken. Den produserte også for Li & Fung.

Selskapet er eksperter på å finne fram til de aller laveste lønningene. Cathy Feingold i det amerikanske LO, A.F.L.-C.I.O. sier at «Hvis globalisering er et kappløp mot bunnen der de laveste lønningene vinner, så er Li & Fung sherpaen som viser selskapene den raskeste veien ned den skråninga.»

Protest utenfor Li & Fungs kontorer mot lave lønninger og farlige arbeidsforhold.

Gammelt selskap med nytt innhold

Li & Fung ble startet i 1906 i Guangzhou i Kina. Selskapet eier ingen fabrikker eller maskiner, men de kontrollerer et nettverk av 15.000 underleverandører (2012) og kan derfor plassere ordrer i lavkostland for de store globale merkenavnene. Li & Fung har stor gjennomslagskraft og får stort sett de prisene de forlanger. I 2011 omsatte de for 20 milliarder dollar og hadde 28.000 ansatte.

De har alle de store merkevareselskapene som kunder, Calvin Klein, l’Oreal, Nike, Timberland og så videre, og er blitt en av verdens aller største leverandører av forbruksvarer – uten å eie en eneste fabrikk!

Li & Fung omsetter mer tekstilvarer enn det Thailand, Sør-Korea og Malaysia til sammen eksporterer. De er en hovedleverandør til den amerikanske varehusgiganten Wal-mart og de sørger for logistikken til opptil en tredel av de selskapene man finner i de store varehusene i USA som Sears, Macy’s, JCPenney og Kohl’s.

Selskapet er merkevareselskapenes mekler, slik at de slipper å skitne til hendene sine direkte. Skjer det noe alvorlig kan deres ledere legge ansiktene i alvorlige folder og henvise til Li & Fung som på sin side har folk som rydder opp i lokale problemer. Deres agenter kalles «små John Waynes» fordi de er harde forhandlere og svært handlekraftige.

Og oljefondet er med

Statens pensjonsfond utland, Oljefondet, er blant de 20 største aksjonærene i Li & Fung med en investering på 528 millioner kroner (2012). Det gjøres jo til tider et poeng av fondets såkalte etiske profil, og da er det interessant å merke seg at fondet er en betydelig eier i et selskap som er verdens fremste ekspert på å tyne lønninger til bunns.

(De som leste min forrige blogg Norge og den internasjonale storfinansen vil merke seg at de selskapene jeg kalte the usual suspects også er storaksjonærer i Li & Fung, altså BlackRock, State Street og Vanguard pluss AXA og T. Rowe Price som er hakket bak disse som eiere i de amerikanske finansgigantene.)

 

PS: Takk til Eirik Rossen som tipsa meg på artikkelen i NY Times.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. I og med at Li & Fung verken eier fabrikker og maskiner, og derfor heller ikke sysselsetter arbeidere, så kan man vel glatt og elegant se bort fra «Retningslinjer for observasjon og utelukkelse av selskaper fra Statens pensjonsfond utlands investeringsunivers» hvor det bl.a. sies følgende:

  3) Finansdepartementet kan etter råd fra Etikkrådet utelukke selskaper fra fondets investeringsunivers der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for:
  a) grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for
  eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for
  barnearbeid
  b) alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner
  c) alvorlig miljøskade
  d) grov korrupsjon
  e) andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer

  Det kunne vært interessant å høre hva man egentlig legger i pkt. e) «andre særlige grove brudd på grunnleggende etiske normer». Men det blir vel en juridisk forklaring som ingen vanlige og dødelige mennesker som meg selv ikke skjønner et kvekk av……

 2. […] Uansett hvor menneskefiendtlig og reaksjonær de ulike fasistiske miljøene er, enten de er kristenfundamentalistiske, jihadister eller fascister av Mussolini-typen, så er det ineg av dem som foreløpig gjør like mye skade som sentrumsekstremismen. Gjennom NATO er Norge knyttet til et overvåkingsmiljø som ikke respekterer noen form for privatliv eller personlig frihet. I forhold til folketallet er vi blant de største våpeneksportørene i verden. Gjennom NATO er vi også en del av et militært prosjekt for å føre kriger for Vestens kontroll over ressurser over hele verden. Etter 22. juli har militariseringa av politiet skutt fart. Gjennom EØS blir vi skritt for skritt fratatt vår nasjonale sjølråderett og underlagt organer som ikke er valgt av noen. Gjennom Oljefondet har Norge et skjebnefellesskap med den aller mektigste finanseliten i verden og profitterer direkte på miljøødeleggelser og slaveliknende arbeidsforhold. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.