Et oljeselskap med et land på slep

16

Nesten daglig får vi eksempler på at Statoil, praktisk talt uten motforestillinger, får legge premissene for norsk politikk. Politikere og journalister står i stram givakt når Statoil gir sine direktiver. Jeg har derfor lansert karakteristikken: «Norge er et oljeselskap med et land på slep». Men karakteristikker til side, la oss se på tall!

Norges 30 største selskaper

Lista over Norges 1000 største selskaper (2011) foreligger nå. Jeg har ennå ikke hatt tid til å analysere hele lista. Men jeg har sett på de tretti største, og det er mildt sagt spennende og avslørende lesning.

Statoil hadde i 2011 en samlet omsetning på svimlende 533 milliarder kroner! (Statsbudsjettet hadde samme år ei inntektsside på ca. 1100 milliarder.)

Ut over seks Statoil-selskaper var det hele sju oljeselskaper blant de 30 største. Disse selskapene solgte for 832 milliarder eller 70% av den samlede omsetninga for de 30 største. Seks av de ti største er oljeselskaper. Så ved siden av at Statoil er en Gulliver blant Liliputene i norsk næringsliv, så er oljesektoren samlet fullstendig dominerende. De 30 største selskapene omsatte for 1200 milliarder, altså mer enn den norske staten. Og de hadde over 50% av den samlede omsetninga for Norges 500 største selskaper.

30 største korr

Statoil utgjør 44% av omsetninga til Norges største bedrifter. Das ist der Pudels Kern! – Der ligger hunden begravet!

Hvis det virker som om Statoil eier Norge, så er det fordi Statoil eier Norge.

Det er ikke Stoltenberg som styrer Norge, det er Helge Lund, og han er ikke på valg i høst.

Statoil størst i Norden

Statoil er også uten sammenlikning det største selskapet i Norden. I 2012 hadde selskapet en omsetning som var større enn de to neste på lista, danske A.P. Møller og finske Nokia, tilsammen!

nordens største
Kilde: largestcompanies.no
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. Igjen en sjokkerende artikkel fra Steigan! Vi blir langt på vei styrt av et oljeselskap. Hørte jeg noen si USA tilstander? Dette er jo sykt!

 2. For noen dager siden hadde Hege Ulstein et flott innlegg på «Nye meninger» som var holdt i en satirisk form. Der gikk det samme fram om hvem som styrer Norge, nemlig Helge Lund.
  Hun viste også at Statoils suksess er avhengig av at to graders målet ikke må lykkes.
  Setningen » Et oljeselskap med et land på slep» dekker virkeligheten veldig godt.
  Heges innlegg ble ganske fort fjernet. Hennes innlegg kan leses på min hjemmeside.

  • Takk. Fint at du fikk tatt vare på dette innlegget før det ble borte. Men kan virkelig
   Takhøyden være så lav i Dagsavisen? Det hadde jeg ikke trodd.

 3. Olje har vært en forbannelse for Norge. Vi hører hele tiden hvor heldige vi er som bor i Norge. Dette har noe for seg, men mye i dette landet går i feil retning. Noen ganger kan det føles som samfunnet blir sykere for hver dag som går: boring i Lofoten, markedstankegangen som har spredd seg til offentlig sektor, med rådgivere og «visjoner» overalt, kriging for Nato.

 4. Et total kompradorborgerskap. Takk til Pål som graver opp viktig informasjon, men jeg ser det på den måten at både Stoltenberg,Støre,Lund forlengst har praktisert, at Norge må betraktes som en kompradorstat;dvs fullstendig og hundreprosent loyal til absolutt alle Natos/USAs imperialistiske prosjekt for å omdanne verden for vestlig finansoligarki. Spørsmålene blir da: finnes det et Norge som er en selvstendig nasjonalstat idag?
  Vi må minne om at Nobel-EU-banden sa ved utdelingen av prisen: Norge er et mere EU-land enn sentrale EU-land. Og dette etter to folkeavsteminger!
  John Kerry sa for ikke lenge siden: Norge er det mest loyale og generøse land i verden for USAs ulike internasjonale prosjekter,ingen var så strålende som Norge. Bistandspenger blir brukt til å finansiere USA-tenketanker for amerikanskledet globalisering.(aftenposten)
  Forskjellen mellom gammelsosialdemokrater og globalistsosialdemokrater er enorm: de første knyttet seg til USA fordi de var redde for Sovjetunionen, den siste generasjonen er så fanatiske globalister at de gjerne utraderer siste rest av norsk «selvstendighet.» De hater nasjonalstater.

  • Ja dette synet er det nok mange som deler med Hårstad. Dette er ikke kapitalisme, det er ikke engang markedsliberalisme, men rå monopolisme. Med så stor økomisk innflytelse følger den politiske etter av seg selv.

 5. Aftenposten og Dagbladet opplyser at Statoil omsatte for 700 milliarder i 2012. Statens inntekter var 1291 milliarder, derav 392 milliarder fra petroleum.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.