Et oljeselskap med et land på slep

0

Nesten daglig får vi eksempler på at Statoil, praktisk talt uten motforestillinger, får legge premissene for norsk politikk. Politikere og journalister står i stram givakt når Statoil gir sine direktiver. Jeg har derfor lansert karakteristikken: «Norge er et oljeselskap med et land på slep». Men karakteristikker til side, la oss se på tall!

Norges 30 største selskaper

Lista over Norges 1000 største selskaper (2011) foreligger nå. Jeg har ennå ikke hatt tid til å analysere hele lista. Men jeg har sett på de tretti største, og det er mildt sagt spennende og avslørende lesning.

Statoil hadde i 2011 en samlet omsetning på svimlende 533 milliarder kroner! (Statsbudsjettet hadde samme år ei inntektsside på ca. 1100 milliarder.)

Ut over seks Statoil-selskaper var det hele sju oljeselskaper blant de 30 største. Disse selskapene solgte for 832 milliarder eller 70% av den samlede omsetninga for de 30 største. Seks av de ti største er oljeselskaper. Så ved siden av at Statoil er en Gulliver blant Liliputene i norsk næringsliv, så er oljesektoren samlet fullstendig dominerende. De 30 største selskapene omsatte for 1200 milliarder, altså mer enn den norske staten. Og de hadde over 50% av den samlede omsetninga for Norges 500 største selskaper.

30 største korr

Statoil utgjør 44% av omsetninga til Norges største bedrifter. Das ist der Pudels Kern! – Der ligger hunden begravet!

Hvis det virker som om Statoil eier Norge, så er det fordi Statoil eier Norge.

Det er ikke Stoltenberg som styrer Norge, det er Helge Lund, og han er ikke på valg i høst.

Statoil størst i Norden

Statoil er også uten sammenlikning det største selskapet i Norden. I 2012 hadde selskapet en omsetning som var større enn de to neste på lista, danske A.P. Møller og finske Nokia, tilsammen!

nordens største
Kilde: largestcompanies.no
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNår det virkelig gjelder…
Neste artikkelNigeria: Et terrorregime, ekstreme jihadister og et norsk oljeselskap
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).