På Wall Street er det gode dager for «the one percent community». Dow Jones-indeksen nærmer seg «all time high» og er over 14.000 poeng for første gang siden 2007. Så nå er krisa over? Eller?
Markant børsoppgang
Tallene fra Wall Street er entydige. Børsen går så det griner. Her er Dow Jones-indeksen fra finanskrisa slo inn til februar 2013:
Akkurat det samme bildet gir Standard & Poor-indeksen.
Men folk flest merker det ikke!
Obama-administrasjonen har rapportert en svakt fallende arbeidsløshet. Men sjøl de offisielle tallene vil ikke under 7%. Den høye arbeidsløsheten har bitt seg fast. For å holde tritt med veksten i tallet på jobbsøkere, må det skapes ca. 2% flere jobber i året, og dette har ikke skjedd et eneste kvartal. Dessuten er de offisielle tallene så manipulert at det er vanskelig å få noe ut av dem. Det er nemlig ikke faktisk arbeidsløshet som rapporteres, men sterkt justerte og bearbeidede tall. Fra 1994 har amerikanske myndigheter lagt opp rapporteringsmåten flere ganger, slik at arbeidsløsheten ser mindre ut enn den faktisk er. Denne grafen viser de rapporterte tallene opp mot hvordan de hadde sett ut etter de gamle definisjonene:
Her ser man at hvis vi regner med de som har falt permanent ut av arbeidsmarkedet, så har ledigheten økt fra rundt 13% til rundt 23% gjennom denne krisa.
Rekordlav sysselsetting
Hvis vi så ser på arbeidsmarkedet fra motsatt side, altså hvor mange som er sysselsatt, får vi bekreftelsen:
Her ser vi et dramatisk fall i sysselsettinga. Fra 2007 til 2010 falt sysselsettingsgraden i USA med rundt 4,5%, og den har ikke tatt seg opp! Det betyr at 7-8 millioner mennesker har falt permanent ut av arbeidsmarkedet. Til sammenlikning ligger sysselsettingsgraden i Norge rundt 69%.
Stagnasjon i BNP
USA har vist en større vekst i bruttonasjonalprodukt enn Europa etter finanskrisa. Men veksten er veldig svak, og dårligere enn etter noe tidligere krakk. Denne grafen viser hvor mange måneder det har tatt å komme tilbake til forrige topp etter ei krise:
42 måneder uten opphenting! Og igjen er tallene sterkt manipulert. Det gjøres så mange justeringer at sjøl fagfolk mister oversikten. Her er en sammenlikning mellom USAs BNP-utvikling med og uten disse justeringene:
Økende fattigdom
I 2012 satte USA enda en rekord: flere mennesker enn noen gang tidligere var nødt til å gå på matkuponger. 47,1 millioner amerikanere brukte matkuponger i august 2012. Det er en økning på over 400.000 fra måneden før.
Men gjelda øker og The FED trykker penger
USAs gjeld passerte nylig 16.400 milliarder dollar. Og The Federal Reserve «løser problemene» ved å «trykke elektroniske penger». Men hvor blir disse pengene av? Ikke kommer flere folk i jobb, ikke øker industriproduksjonen noe vesentlig, så hvor blir disse «nye pengene» av? Ganske riktig! De pumper opp børsen. De holder Wall Street oppe på økonomiske steroider. Det eneste feltet i økonomien som slår gamle rekorder, er børsen. Se bare denne sammenlikninga mellom S&P-indeksen og The FEDs «kvantitative lettelser» (les: pengetrykking):
Dette er en boble
Når det ikke er noen sammenheng mellom en børsboom og den virkelige økonomien, så har vi en boble. Den kan sprekke i år, eller seinest neste år. For nå har sjøl de manipulerte tallene for USAs BNP begynt å flate ut eller synke – minus 0,1% i fjerde kvartal. Ikke stor nedgang, men på dette punktet i konjunktursykelen skulle det ha vært +3%.
Men handelsunderskuddet med Kina er rekordstort
I 2012 overtok Kina som verdens største handelsnasjon. Og i 2012 ble USAs handelsunderskudd med Kina på 315 milliarder dollar. Ingen gang tidligere i verdenshistorien har noe land hatt et så stort underskudd i forhold til et annet land.
Alt jeg har lagt fram her er tall som enhver kan kontrollere. De peker ikke mot noen løsning på krisa. Dette ser mer ut som en lang depresjon. Og nå har jeg bare tatt for meg den vestlige økonomien som går best!
Les gjerne boka Sammenbruddet fra 2011, så får du hele bakgrunnen for denne krisa.