Europeisk bilindustri stuper

1

I september 2012 kunne europeisk bilindustri notere seg for enda en bunnrekord. For tolvte måned på rad gikk etterspørselen etter personbiler ned. Nedgangen var på 10,8% i forhold til september 2011.

Den britiske bilindustrien vokste, mens Tyskland (-10,9%), Italia (-25,7%) og Spania (-36,8%) alle hadde tosifrete røde tall melder organisasjonen for europeiske bilprodusenter, ACEA. Den europeiske etterspørselen etter nye privatbiler for september nådde toppen i 2006 med over 1,4 millioner biler. I september 2012 ble det omsatt under 1,1 millioner biler. Det betyr at omsetninga av nye europeiske privatbiler har blitt redusert med nesten en fjerdedel fra toppåret.

Markant fall i europeisk bilproduksjon

Nedgang også for tyngre kjøretøy

I august 2012 ble det produsert 10,3% færre vans og lastebiler enn året før. Nedgangen var størst i Spania (-24,9%) og Italia (-35,3%). For industrien og arbeiderklassen i Europa er dette dramatisk. Tallene viser med all ønskelig tydelighet at finanskrisa bare var overflaten. Vi står overfor ei djup krise i hele produksjonssystemet.

Japan også ned

Japan har ikke kommet seg etter Fukushima. I 2012 har det vært mye røde tall for eksporten, og i september falt den samlede eksporten med 10,3%. Importen økte derimot med 4,1%. Dette er Japans verste resultat siden 1979.

Kina derimot…

Den kinesiske bileksporten kunne derimot notere nye rekorder på plussida, på tross av nedgangen i svært mange av markedene. De kinesiske bilprodusentene melder om en økning på 28% fra fjoråret.

Bilproduksjonen er et symptom på situasjonen i økonomien

Italienske og spanske bilister har opplevd hvordan bensinprisene har økt fra ca. 1,25 € i 2011 til nesten 2 € i 2012. Samtidig har lønninger og pensjoner falt og jobbene forsvunnet. Det oppmuntrer ikke akkurat til å investere i nye biler. Folk har ganske enkelt ikke råd. Dette rammer naturligvis også underleverandører og hele lokalsamfunn. Å tro at EUs endeløse toppmøter med talltriksing skal kunne løse noe av dette, er så naivt at man knapt finner noen på piazzaen som vil tro det.

KampanjeStøtt oss

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.