Kampen om makta over råvarene

0

I boka Sammenbruddet viser jeg hvordan kampen om råvarene i verden blir stadig hardere ettersom det blir større knapphet på dem. Jeg var nylig på en foredragsturné i Troms og Nordland der dette var ett av temaene. Fra rike, fredelige Norge ser det ut som om krisa i verden foregår på en annen planet. Men vi er en del av en globalisert verdensøkonomi der det er en promille av verdens befolkning som sitter med nesten all makt. På Melbu i Vesterålen diskuterte vi kampen om fiskeresursene der Kjell Inge Røkke står på den ene sida og filetarbeiderne på den andre. Geir Jørgensen fra Rødt Hadsel og jeg møte bladet Vesterålen, som lagde dette oppslaget.

Sammen med Geir Jørgensen på brygga i Melbu

Kampen mot privatisering i Tromsø

Foredragsturneen omfattet Tromsø, Melbu og Bodø. I Tromsø diskuterte vi blant annet hvordan privatisering av offentlig sektor er et tiltak kapitalen tar i bruk over hele verden for å sikre seg mer profitt og for å ødelegge arbeiderklassens faglige organisering og rasere lønnsnivået. Rett etterpå gikk fagbevegelsen i Tromsø til aksjon mot høyrebyrådets forslag om å privatisere praktisk talt alt i byen. Også på dette området er kampen i Norge helt parallell med den kampen arbeiderklassen fører i mange andre land. Norge ligger bare noen få år etter.

Utsikt fra stien opp mot Keiservarden i Bodø mot Landegode. Lofoten i bakgrunnen.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.