Kampen om makta over råvarene

0

I boka Sammenbruddet viser jeg hvordan kampen om råvarene i verden blir stadig hardere ettersom det blir større knapphet på dem. Jeg var nylig på en foredragsturné i Troms og Nordland der dette var ett av temaene. Fra rike, fredelige Norge ser det ut som om krisa i verden foregår på en annen planet. Men vi er en del av en globalisert verdensøkonomi der det er en promille av verdens befolkning som sitter med nesten all makt. På Melbu i Vesterålen diskuterte vi kampen om fiskeresursene der Kjell Inge Røkke står på den ene sida og filetarbeiderne på den andre. Geir Jørgensen fra Rødt Hadsel og jeg møte bladet Vesterålen, som lagde dette oppslaget.

Sammen med Geir Jørgensen på brygga i Melbu

Kampen mot privatisering i Tromsø

Foredragsturneen omfattet Tromsø, Melbu og Bodø. I Tromsø diskuterte vi blant annet hvordan privatisering av offentlig sektor er et tiltak kapitalen tar i bruk over hele verden for å sikre seg mer profitt og for å ødelegge arbeiderklassens faglige organisering og rasere lønnsnivået. Rett etterpå gikk fagbevegelsen i Tromsø til aksjon mot høyrebyrådets forslag om å privatisere praktisk talt alt i byen. Også på dette området er kampen i Norge helt parallell med den kampen arbeiderklassen fører i mange andre land. Norge ligger bare noen få år etter.

Utsikt fra stien opp mot Keiservarden i Bodø mot Landegode. Lofoten i bakgrunnen.
Forrige artikkelEt gunstig nederlag
Neste artikkelHvorfor faller oljeprisen?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).