Litt statistikk – for dem som liker sånt

0

Det er mye tall i Sammenbruddet, men det er naturligvis fordi jeg ønsker å dokumentere påstandene mine så godt som mulig, og for at leserne skal kunne gå meg kritisk etter i sømmene. Her er litt mer tall. Dette er oppdateringer av ting jeg skriver om i boka, og som den skarpe leseren vil se, fortsetter tendensen som før: Kina styrker seg, Vesten taper.

Stålproduksjonen i verden

Et typisk tegn på industriell styrke for en kapitalistmakt pleide å være stålproduksjonen. Det siste tiåret har det gått sånn:

Kilde: World Steel Association, millioner tonn

I 2010 fordeler stålproduksjonen seg slik, prosentvis:

Verdens bilproduksjon

USA har i ett århundre vært sjefen for verdens bilproduksjon. Men Henry Fords hjemland har tapt gamle skanser. Vi har tatt med alle motorkjøretøyer. Nå ser det slik ut:

Wikipedia 2011

Som dere vil se har Kina økt ni ganger siden 2000, mens USA har falt ned på tredjeplass.

Monopolisering av finanskapitalen

Siden jeg først er inne på å dele ut litt statistikk, så kan jeg ikke dy meg for å vise hvor kjapt finanskapitalen i USA er blitt monopolisert det siste tiåret. Denne har jeg rappet fra Lenin’s Tomb, en svært interessant blogg. (Om dette gjør meg til Tombraider skal jeg la ligge.)

Men alt dette må naturligvis settes i sammenheng med dokumentasjon og analyse i Sammenbruddet.

Til slutt må jeg bare få anbefale John Stewarts kommentar til republikanernes reaksjoner på Occupy Wall Street i The Daily Show. Enjoy!

Forrige artikkelThe sustainable city of the twentyfirst century
Neste artikkelRegnestykket som ikke går opp
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).