Kinesiske demonstrasjoner til støtte for Occupy Wall Street

0

Bevegelsen Occupy Wall Street har nå spredd seg fra kyst til kyst i USA. Kampen mot finanselitens grådighet og den politiske korrupsjonen har slått an sterkere og djupere enn mange trodde den ville gjøre. Bevegelsen er tydelig inspirert av demonstrasjonene på Tahrir-plassen i Kairo og Los indignados i Spania. Men nå har bevegelsen også fått støtte fra den sosialistiske venstresida i Kina.

Les mer om krisa i USA her og her.

Det er sjelden omtalt i vestlige medier, men det finnes ei venstreside i Kina som kritiserer landets kapitalistiske utvikling, og det føres en god del kamp mot utslagene av den.

Nå har denne sosialistiske venstresida uttrykt sin solidaritet med Occupy Wall Street gjennom minst to gatedemonstrasjoner i Henan. I byene Luoyang og Zhengzhou gikk demonstratene på gata for å vise sin støtte til «Den store Wall Street revolusjonen» rapporterer Asia Times.

I Sammenbruddet kan du lese mer om klassemotsetningene i Kina og om venstrebevegelsen der, særlig i arbeiderklassen.

Mange protestaksjoner over hele Kina i 2010

Det var anslagsvis 180.000 protestaksjoner i Kina i 2010. De flesta av dem var ikke rettet mot de sentrale myndighetene, men mot matvareprisene, korrupte lokale tjenestemenn, ekstreme arbeidsforhold og lav lønn. Her er en oversikt over noen av de største protestaksjonene.

Litt mer fra gata i USA:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=eZvQ7cIrCGw]

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelRegnestykket som ikke går opp
Neste artikkelOccupy-bevegelsen blir global
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).