Orkaner og global oppvarming

0

Orkanen Irene nådde østkysten av USA 27. august 2011. Frykten for ødeleggelser var stor og hundretusener av mennesker ble evakuert. Skadene ble mye mindre enn antatt. 28. august 2005 feide orkanen Katrina inn over New Orleans og skapte enorme ødeleggelser. Mange stiller seg spørsmålet: Er det noen sammenheng mellom global oppvarming og orkaner?

Spørsmålet er nærliggende. Svaret ser ikke ut til å være helt enkelt.

Tropiske orkaner oppstår der havtemperaturen går over 27°C. Globale oppvarming fører til økt havtemperatur, så det er rimelig å anta at det også vil ha noe å si for orkanaktiviteten.

Det de færreste er klar over er at mesteparten av oppvarminga går med til å varme opp havet. Dette vises tydelig i denne plansjen:

Vann har stor varmekapasitet. Det krever mye energi å varme opphavet, men så blir det et stort varmemagasin.

Siden søttitallet har varmeenergien i havet økt dramatisk. Den alt overveiende delen av den globale oppvarminga har gått med til å varme opp havet. Det vises av denne figuren:

Det har ikke latt seg påvise at antallet orkaner har økt som følge av global oppvarming.

Men det ser ut som om den økte havtemperaturen fører til langt kraftigere orkaner.

National Oceanic and Atmospheric Administration eller NOAA i USA melder om en sterk økning i antall naturkatastrofer i USA, og deriblant orkaner.

Antallet naturkatastrofer har blitt tredoblet i USA de siste tjue åra, og 2010 var et rekordår med i alt 250, i følge forsikringsselskapet Munich Reinsurance America. Dette omfatter både orkaner og andre stormer, flom, tørke og skog- og grasbranner.

Sjøl om det altså ikke ennå kan sies med sikkerhet at et varmere hav vil føre til flere orkaner, er det svært gode grunner til å anta at orkanene blir sterkere og farligere og vil føre til større ødeleggelser.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.