Orkaner og global oppvarming

0

Orkanen Irene nådde østkysten av USA 27. august 2011. Frykten for ødeleggelser var stor og hundretusener av mennesker ble evakuert. Skadene ble mye mindre enn antatt. 28. august 2005 feide orkanen Katrina inn over New Orleans og skapte enorme ødeleggelser. Mange stiller seg spørsmålet: Er det noen sammenheng mellom global oppvarming og orkaner?

Spørsmålet er nærliggende. Svaret ser ikke ut til å være helt enkelt.

Tropiske orkaner oppstår der havtemperaturen går over 27°C. Globale oppvarming fører til økt havtemperatur, så det er rimelig å anta at det også vil ha noe å si for orkanaktiviteten.

Det de færreste er klar over er at mesteparten av oppvarminga går med til å varme opp havet. Dette vises tydelig i denne plansjen:

Vann har stor varmekapasitet. Det krever mye energi å varme opphavet, men så blir det et stort varmemagasin.

Siden søttitallet har varmeenergien i havet økt dramatisk. Den alt overveiende delen av den globale oppvarminga har gått med til å varme opp havet. Det vises av denne figuren:

Det har ikke latt seg påvise at antallet orkaner har økt som følge av global oppvarming.

Men det ser ut som om den økte havtemperaturen fører til langt kraftigere orkaner.

National Oceanic and Atmospheric Administration eller NOAA i USA melder om en sterk økning i antall naturkatastrofer i USA, og deriblant orkaner.

Antallet naturkatastrofer har blitt tredoblet i USA de siste tjue åra, og 2010 var et rekordår med i alt 250, i følge forsikringsselskapet Munich Reinsurance America. Dette omfatter både orkaner og andre stormer, flom, tørke og skog- og grasbranner.

Sjøl om det altså ikke ennå kan sies med sikkerhet at et varmere hav vil føre til flere orkaner, er det svært gode grunner til å anta at orkanene blir sterkere og farligere og vil føre til større ødeleggelser.

Forrige artikkelRekordstor issmelting i Arktis
Neste artikkelSupermakt på sotteseng
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).