Boklansering og finanskrise

0

Boka Sammenbruddet kommer på markedet i dag. Jeg presenterte den i Moss i går og skal presentere den på Litteraturhuset i dag og feirer det med litt fakta fra den amerikanske finanskrisa.

Store hemmelige lån til Wall Street-kaksene

Under finanskrisa i 2008 fikk de største Wall Street-bankene hemmelige lån fra det amerikanske Federal Reserve på svimlende 1200 milliarder dollar melder Bloomberg.

Dette lånet, som altså offentligheten ikke fikk vite noe om, var svært mye større enn den offisielle hjelpepakka på 160 milliarder dollar fra finansdepartementet.

Den største låntakeren i denne hemmelige operasjonen var Morgan Stanley, som fikk så mye som 107,3 milliarder. Citigroup fikk 99,5 milliarder og Bank of America 91,4 millarder. Tallene er svimlende, og viser at hele aristokratiet av amerikansk finanskapital var i ferd med å gå over ende.

Tretti av låntakerne i denne operasjonen var europeiske selskaper. Royal Bank of Scotland fikk 84,5 milliarder og den sveitsiske UBS AG fikk 77,2 milliarder.

Bloombergs avsløring viser hvor langt den amerikanske staten var villig til å gå for å sikre finanskapitalens interesser. Når vanlige folks interesser står på spill finnes det naturligvis ingen penger.

Få kommenterer dette bedre enn John Stewart i The Daily Show.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelRødgrønn klimasinke
Neste artikkelEkstrem varme og tørke i USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).