Israel innleder bakkeoffensiven mot Gaza

0

Israel innleder bakkeoffensiven mot Gaza

I nattetimene tidlig 18. juli 2014 innledet Israel en massiv bakkeinvasjon mot Gaza. I følge Jerusalem Post ble beslutninga om angrep tatt av den israelske regjeringa tirsdag 15. juli etter at Hamas hadde avvist det siste egyptiske våpenhvileforslaget. Allerede i de første timene av invasjonen meldte IDF om sitt første tap.

Talsmenn for Hamas advarer Israel om at invasjonen vil bli svært kostbar for angriperne. Men de største kostnadene vil, som alltid, bli påført det palestinske folket. Allerede før bakkeivasjonen er over 200 palestinere drept og over 1500 såret under de israelske bombeangrepene.

Mads Gilbert beskriver det siste døgnet på Shifa-sykehuset i Gaza by som et helvete på jord. Til sammen har sykehuset fått inn over 100 sårede det siste døgnet, halvparten kvinner og barn.

– Det startet i går ettermiddag med at nye gruppe barn ble beskutt. I går var det fem barn som lekte på et hustak i et område av Gaza by som heter Sabra. En drone fyrte av en eller to raketter. Vi fikk inn alle de fem barna, som var søsken og søskenbarn, forteller Gilbert. Tre av barna var døde da de kom, to hadde livstruende skader og ble operert. De siste to ligger på intensivavdelingen nå.

Bakkeinvasjonen er massiv. Hele 65.000 israelske soldater deltar. De sivile tapene vil nødvendigvis bli enorme, og dette er mulig på grunn av den dobbeltmoralen USA og Vesten opererer med. Da Gaddafi ble anklaget for å drepe sitt eget folk, hadde han ikke gjort noe som kan sammenliknes med Israels angrep på Gaza. Likevel utløste det en hensynsløs ødeleggelse av Libya, med Norge i spiss. Israels angrep på sivile vil bli belønnet med kreditter og nye våpen.

Forrige artikkelSynkende settlerstat i opprørt Midt-Østen-hav
Neste artikkelHvem skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).