Hvem skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17?

0

Hvem skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17?

NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld sa i morgensendinga 18. juli at separatistene i Øst-Ukraina «kan ha skutt ned del malaysiske flyet ved en misforståelse». I en uttalelse fra den sjøloppnevnte Folkerepublikken Donetsk blir dette avvist.  Det som er klart er at Malaysia Airlines Flight 17 styrtet og at alle 298 ombord ble drept, og at vi derfor står overfor en kjempetragedie. Det er sannsynlig at flyet ble skutt ned. Men hvem gjorde det?

CNN sier at et fly i 10.000 meters høyde ikke kan skytes ned med skulderholdte rakettsystemer. Det må være en form for missil, en bakke-til-luft-rakett. Dan Wasserbly, amerikansk redaktør for IHS Jane’s, sier til CNN: «Typisk vil et bakk-til-luft-batteri bestå av et kommandokjøretøy, et radarkjøretøy, lastekjøretøyer og enda flere støttekjøretøyer.» Pensjonert general Kevin Ryan, direktør for Defense and Intelligence Project ved Harvard utdyper:

Det som er usannsynlig er at prorussiske separatister kan ha skaffet seg kontroll over så avanserte våpensystemer og brukt det til å skyte ned flyet. Det krever svært mye trening og en masse koordinering å avskyte en slik rakett og så treffe noe som helst.

Dette er ikke et slikt våpen som et par karer drar ut av en garasje og fyrer av!

Så ifølge disse amerikanske militærekspertene er det minst sannsynlige at dårlig utstyrte separatister skal ha hatt de våpnene, den treninga og det utstyret som skal til for en slik nedskyting. (Ble flyet omdirigert?)

Men det er jo ingen hindring for Steinfeld og NRK.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelIsrael innleder bakkeoffensiven mot Gaza
Neste artikkelHvorfor hausse opp Islamnet, Klassekampen?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).