Hvem skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17?

12

Hvem skjøt ned Malaysia Airlines Flight 17?

NRKs Hans-Wilhelm Steinfeld sa i morgensendinga 18. juli at separatistene i Øst-Ukraina «kan ha skutt ned del malaysiske flyet ved en misforståelse». I en uttalelse fra den sjøloppnevnte Folkerepublikken Donetsk blir dette avvist.  Det som er klart er at Malaysia Airlines Flight 17 styrtet og at alle 298 ombord ble drept, og at vi derfor står overfor en kjempetragedie. Det er sannsynlig at flyet ble skutt ned. Men hvem gjorde det?

CNN sier at et fly i 10.000 meters høyde ikke kan skytes ned med skulderholdte rakettsystemer. Det må være en form for missil, en bakke-til-luft-rakett. Dan Wasserbly, amerikansk redaktør for IHS Jane’s, sier til CNN: «Typisk vil et bakk-til-luft-batteri bestå av et kommandokjøretøy, et radarkjøretøy, lastekjøretøyer og enda flere støttekjøretøyer.» Pensjonert general Kevin Ryan, direktør for Defense and Intelligence Project ved Harvard utdyper:

Det som er usannsynlig er at prorussiske separatister kan ha skaffet seg kontroll over så avanserte våpensystemer og brukt det til å skyte ned flyet. Det krever svært mye trening og en masse koordinering å avskyte en slik rakett og så treffe noe som helst.

Dette er ikke et slikt våpen som et par karer drar ut av en garasje og fyrer av!

Så ifølge disse amerikanske militærekspertene er det minst sannsynlige at dårlig utstyrte separatister skal ha hatt de våpnene, den treninga og det utstyret som skal til for en slik nedskyting. (Ble flyet omdirigert?)

Men det er jo ingen hindring for Steinfeld og NRK.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Jeg har absolutt null sympati for den provestlige kuppregjeringa i Kiev. Men i denne situasjonen tror jeg sannheten mest sannsynlig ligger hos dem og Steinfeld. Slik jeg ser det, er det seks hovedindisier som peker deres retning:

  1. Det finns ingen troverdige motiver hos noen av partene for bevisst å skyte ned et slikt passasjerfly. Man kunne tenke seg at den ukrainske regjeringa hadde gjort dette som en falsk flagg-operasjon for å sverte opprørerne, men risikoen knytta til konsekvensene om sannheten skulle bli avdekka, kombinert med det nokså begrensa politiske utfallet av den gjeldende fortellinga om en feilnedskyting fra opprørerne, tilsier det motsatte. Jeg er overbevist om at falsk flagg-operasjoner blir gjennomført. Jeg er overbevist om at giftgassangrepet i Al-Ghouta i august i fjor var nettopp et slikt tilfelle. Gevinsten var stor ved utsiktene til en total endring av maktbalansen i borgerkrigen ved vestlig intervensjon, i møte med en regjeringshær på offensiven. Her var regjeringsstyrkene allerede militært på offensiven, og utsiktene for en vestlig intervensjon som følge av det scenariet som ligger i indisium seks, som er den ukrainske regjeringsfortellinga, er slik jeg ser det ikke store.

  2. Det finns våpensystemer som er i stand til å skyte ned fly fra stor høyde, både i Ukraina og Russland. Opprørerne kan ha fått tak i slikt utstyr ikke bare ved å få det levert fra Russland, noe som ikke er utenkelig, men også ved å erobre utstyret fra ukrainske regjeringsstyrker.

  3. Ukrainske regjeringsstyrker har neppe skutt med slike raketter fordi opprørerne ikke er i besittelse av fly.

  4. Opprørerne har både god grunn til å bruke antiluftskyts, gitt at regjeringsstyrkene aktivt har brukt fly til å bombe opprørsstyrker og sivile områder, og tidligere vist evne til å bruke antiluftskyts, ved å skyte ned ukrainske militærfly tidligere.

  5. Mye tyder på at det var andre og enklere våpensystemer de har brukt tidligere. Dersom et avansert våpenssystem ble brukt feil og skøyt ned et sivilt fly i stedet, tyder mye på at det var mer eller mindre amatører som brukte et våpen de ikke helt beherska. Det peker bort fra at russiske militære rådgivere sto bak, men i retning av at lokale selvforsvarsstyrker som har erobra våpenet fra ukrainske militærbaser kan ha skutt de fatale rakettene.

  6. Kyiv Post rapporterer at ukrainsk etterretning har avlytta telefonsamtaler mellom opprørsoffiserer hvor transkriptet gir en fortelling om en offiser som tror han har skutt ned et ukrainsk militærfly, men som ved undersøkelse av krasjstedet finner at det er «100 prosent sivilt». Dette siste er det svakeste indisiet, og helt verdiløst i seg sjøl, men sett i sammenheng med de andre, gir det denne gangen mening, og framstår som den mest logiske forklaringa, slik jeg ser det.

  • Jeg er enig i at det kan ha vært en feilskyting fra separatistene, men det forutsetter at de har fått tak i missilsystemer og at de har folk til å betjene dem. Det er dette de to amerikanske militærekspertene betviler.
   Denne saka kan ikke avklares deduktivt, bare faktisk. Den samtalen du nevner i punkt 6 finnes det tvilsomme elementer i. Dessuten er sånt lett å manipulere, uten at det er avgjørende. Den kan ha funnet sted. Men det finnes også info om at flyet skal ha blitt omdirigert inn i dette området. I såfall, av hvem og hvorfor? http://www.zerohedge.com/news/2014-07-17/was-flight-mh-17-diverted-over-restricted-airspace

 2. Naive dere er…. Alt er Ukrainske regjeringens skyld ……….. Eller USA (indirekte alt siden Ukrainske regjeringen er et marionett regime …. Meld dere inn i verden sier jeg

 3. Apropos ha tilgang til BUK

  Her fra en side de slettet men som nettet likevel tar vare på (etter sletting): http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3ANF6E5FCKFNEJ%3Ahttps%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fdnrpress%2Fstatus%2F483248037629018112+&cd=1&hl=ru&ct=clnk&gl=ua

  http://inforesist.org/en/a-week-ago-kurguinjan-said-that-separatists-are-ready-to-use-sam-buk/

  Kjører rundt i separatistkontrollerert område (Sniznoe) https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/10320963_10203196697893025_909717695948588199_o.jpg

  Apropos hvem skjøt:

  https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fjoinfo.ua%2Fpolitic%2F965361_Igor-Girkin-Strelok-hvastaetsya-Boing-sbili-DNR.html&edit-text=

  Fra denne videon går det frem at det separatister som også er i konflikt med den største gruppen med utgangspunkt i Donetsk (byen), nemlig gjengen fra Hrovlika.

  Så skal det finnes opptak av en av «Bez» (altså gjengen i Hrovlika) sine øverste sjefer at de kan ha skutt det ned ved en feil. Noe som i så fall stemmer med mililtær geografi.

  Etter bruk (om en kikker på en del bilder av dette våpenet så vil en få et klart bilde at det er en rakett i manko) og bildet er tatt på vei mot Russland ifølge innenriksmyndigheter i Ukraina:
  http://inforesist.org/boeviki-vyvozyat-raketnyj-kompleks-buk-k-granice-s-rf-video/

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache%3ANF6E5FCKFNEJ%3Ahttps%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fdnrpress%2Fstatus%2F483248037629018112+&cd=1&hl=ru&ct=clnk&gl=ua

  Dette er mye mer tilgjengelig men tiden er knapp og jeg har også arbeide å gjøre – håper det gir mening.

  Ps, en annen sak som forsvinner i denne tragedien: http://info-news.eu/russia-shells-ukraine-cross-border-with-bm-21-grad-video-proof/

  • Time will show, eller kanskje ikke.
   Jeg har fulgt meldingene fra den militære situasjonen på bakken i det siste, og det virker som juntaens tropper driver og taper den kampen som Porosjenko lovte skulle være over på noen timer.

  • Jeg har sett disse meldingene om at separatistene skal ha erobret ett eller flere BUK-batterier, men jeg har også sett eksperter si at det er tvilsomt om de har utstyret og kompetansen til å bruke dem. Men sett at de hadde det, hvorfor bruke en så verdifull ressurs til å skyte ned et passasjerfly? Det forutsetter en høy grad av militær kompetanse kombinert med bunnløs uvitenhet.
   Uansett hvor mye Russland benekter det, er jeg ikke i tvil om at russerne har spesialagenter inne i Ukraina som både gir råd og styrer deler av oppstanden. Russland sender også våpen og utstyr. Dette gjøres med så stor dyktighet at Russlands kolleger i NATO er imponerte: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/a5829d60-ed48-11e3-8a1e-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz37cWuNzyE
   Når de har vist en sånn dyktighet til nå, blir det litt vanskelig å tro at disse ekspertene skal ha stått bak eller tillatt noe så håpløst som nedskyting av et passasjerfly. Da gjenstår ideen om en «uavhengig bande» som handler på egen hånd, slik du antyder. Muligheten er der, men jeg ser ikke at den er bevist.

   • Som du er inne på, vil det at separatistene eventuelt er de som har avfyrt de fatale rakettene, og at det har skjedd på grunn av en feilindentifikasjon, eller ved at rakettene har bomma på sitt egentlige mål, indikere at de IKKE har den omfattende støtten fra Russland og russisk ekspertise, som Kievregjeringa og Vesten har lagt til grunn. HVIS det viser seg at det ER separatistene som har skutt, men at de har skutt med antiluftskyts som stammer fra ukrainske militærbaser, som de nylig har erobra, og skutt i selvforsvar fordi ukrainske militærfly stadig bomber sivile områder, mener jeg den politiske implikasjonen må være at de ukrainske myndighetene og de vestlige regjeringene som uhemma støtter dem, har langt mer politisk ansvar for tragedien enn de russerne som i så fall ikke har hatt noe konkret med nedskytinga å gjøre, og som konsekvent har oppfordra til fredsforhandlinger og våpenhvile.

 4. Dekningen av flynedskytingen og UkraIna-krigen er veldig provoserende. Nå vil en som ikke har satt seg inn i tingene tro at Putin beordret flyet til å bli nedskutt. Kuppet, at det ikke finnes bevis for at russerne støtter opprørerne (tvert imot føler de seg sviktet av Russland), Ukrainas massakrer mot befolkningen i øst, det nevnes knapt nå.

  • Sant. Det er uhyre vanskelig å følge med og prøve å skille sannhet fra løgn og desinformasjon.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.