Kommentarene til Victoria Nuland er den siste bekreftelsen på at en fredsavtale var på bordet i de første dagene av krigen.
Anti-War, 9. september 2024.
Victoria Nuland, tidligere tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet, har erkjent at USA frarådet Ukraina å signere en fredsavtale med Russland i løpet av de første dagene av den russiske invasjonen.
Nuland, som nylig trakk seg fra stillingen som visestatssekretær for politiske saker, kom med kommentarene i et intervju som ble publisert på YouTube 3. september.
Mikhail Zygar, en eksil-russisk journalist, spurte Nuland om den tidligere israelske statsministeren Naftali Bennets påstand om at USA og landets allierte blokkerte hans forsøk på mekling, og rapporter om at den tidligere britiske statsministeren Boris Johnson oppfordret Ukrainas president Volodymyr Zelensky til ikke å signere en avtale.
Zygar nevnte også at David Arakhamia, en ukrainsk tjenestemann som ledet forhandlinger med Russland på et møte i Istanbul i mars 2022, erkjente i fjor at en avtale var på bordet på det tidspunktet og at Russlands hovedkrav var ukrainsk nøytralitet.
Nuland hevdet at USA tok en hands-off tilnærming til forhandlingene da de først startet, og sa at det ikke var før «relativt sent i spillet» at ukrainerne begynte å søke råd fra USA og dets allierte.
«Ukrainerne begynte å be om råd om hvor denne saken var på vei, og det ble klart for oss, klart for oss og britene, klart for andre, at Putins hovedbetingelse var begravd i et vedlegg til dette dokumentet som de jobbet med. Og det inkluderte begrensninger på de nøyaktige typene våpensystemer som Ukraina kunne ha etter avtalen», sa Nuland.
Hun sa at avtalen ville gjøre Ukraina «kastrert» som en militær styrke og sa at det ikke var noen lignende begrensninger for det russiske militæret. «Folk i Ukraina og folk utenfor Ukraina begynte å stille spørsmål om dette var en god avtale, og det var på det tidspunktet at det falt fra hverandre», sa Nuland.
Boris Johnson reiste til Ukraina 9. april 2022, og ifølge Ukrainska Pravda fortalte Zelensky at selv om Ukraina var klar til å signere en avtale med Russland, var ikke det «kollektive Vesten» det. Arakhamia bekreftet denne beretningen i november 2023, og sa at da forhandlerne kom tilbake fra Istanbul, besøkte Johnson Ukraina og «sa at vi ikke ville signere noe med dem i det hele tatt, og la oss bare slåss».
20. april 2022, rundt det tidspunktet samtalene brøt sammen, sa den daværende tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu at Tyrkia trodde en avtale kunne oppnås etter Istanbul-samtalene, men så fikk de inntrykk av at noen NATO-medlemmer ønsket å forlenge krigen for å svekke Russland.
«Etter samtalene i Istanbul trodde vi ikke at krigen ville ta så lang tid … Men etter NATOs utenriksministermøte var det inntrykket av at … det er de i NATOs medlemsland som ønsker at krigen skal fortsette, la krigen fortsette og Russland bli svakere. De bryr seg ikke så mye om situasjonen i Ukraina», sa Cavusoglu.
25. april 2022, etter å ha besøkt Kiev, erklærte forsvarsminister Lloyd Austin at et av USAs mål i krigen var å se et «svekket» Russland.
Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:
Victoria Nuland Admits US Discouraged Ukraine From Signing Peace Deal With Russia in 2022
Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad