Tyrkia har formelt bedt om å få bli med i BRICS-gruppa av fremvoksende markeder og de søker å styrke sin globale innflytelse og knytte nye bånd utover sine tradisjonelle vestlige allierte.
Dette skriver Bloomberg.
Synet til president Recep Tayyip Erdogans administrasjon er at det geopolitiske tyngdepunktet flytter seg bort fra utviklede økonomier, ifølge kanalens kilder som uttalte seg på betingelse av anonymitet fordi de ikke er autorisert til å kommentere.
Tyrkias nye diplomatiske framstøt gjenspeiler landets ambisjoner om å utvikle bånd med alle sider i en multipolar verden, samtidig som de oppfyller sine forpliktelser som et sentralt medlem av den nordatlantiske traktatorganisasjonen, sa de.
Tyrkia sendte inn en søknad om å bli medlem av BRICS for noen måneder siden, midt i frustrasjon over manglende framgang i dets tiår gamle forsøk på å bli medlem av EU, la kildene til. Søknaden er også delvis et resultat av brudd med andre NATO-medlemmer etter at Tyrkia opprettholdt nære forbindelser med Russland etter invasjonen av Ukraina i 2022, la de til. Tyrkias utenriksdepartement og presidentskap nektet å kommentere.
«Tyrkia kan bli et sterkt, velstående, prestisjefylt og effektivt land hvis det forbedrer forholdet til øst og vest samtidig», sa Erdogan nylig.
En tidligere tyrkisk diplomat har sagt til Newsweek at dette sjakktrekket har vært drevet fram av «akkumulerte frustrasjoner» i Ankara overfor Vesten og EU. «Dette er ikke Ankaras strategi for å erstatte Vesten, men det er en strategi for å styrke forholdet til ikke-vestlige makter i en tid da USAs hegemoni er i ferd med å avta», sa Sinan Ülgen, leder av den Istanbul-baserte tenketanken EDAM.
Bloomberg anonyme kilder sa at president Recep Tayyip Erdogans administrasjon mente at «det geopolitiske tyngdepunktet» beveger seg bort fra de mest utviklede økonomiene.
Lang kø for å bli med i BRICS
På informasjonskanalen til BRICS kan vi lese at mange land ønsker å bli med i gruppa:
Algerie, Vietnam, Indonesia, Tyrkia, Pakistan, Malaysia, Nigeria, Thailand, Venezuela, Kasakhstan, Cuba, Palestina, Den demokratiske republikken Kongo, Gabon, Bangladesh, kongeriket Bahrain, Hviterussland, Kuwait, Senegal og Bolivia.
BRICS har stor demografisk og økonomisk vekt. De representerer nesten halvparten av verdens befolkning (46%), sammenlignet med litt mindre enn 10% for G7 (USA, Canada, Japan, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Italia).
Den globale BNP-andelen til BRICS (ppp) er nå 35%, sammenlignet med 30% for G7. Greit å vite at G7s andel var 42% for tjue år siden.
Noen prognoser tyder på at BRICS sin BNP-andel vil være 50% innen 2050, sammenlignet med 20% for G7-landene.
Eastern Economic Forum
I dagen 3.–6. september 2024 går Eastern Economic Forum av stabelen i Vladivostok. Dit kommer 6000 delegater fra 76 land. BRICS-landene vil være til stede og det vil også de fleste av søkerlandene. Vladimir Putin skal sannsynligvis delta på møtet torsdag og holde en tale.
Både Kina og Russland er svært aktive for å utvikle et stort system av samarbeidsstrukturer i Eurasia og hele Det globale sør.
Les: China, Russia to boost all-round cooperation.