I slutten av juni returnerte Julian Assange til Australia som fri mann, etter år med lidelse under tøffe forhold i et britisk fengsel, med trusselen om utlevering til USA hengende over seg. Siden den gang har WikiLeaks-grunnleggeren, som den amerikanske regjeringen forsøkte å rettsforfølge for å ha avslørt amerikanske skitne hemmeligheter, inkludert relatert til amerikanske militæraksjoner, ikke uttalt seg offentlig. Det vil endre seg 1. oktober.
Av Adam Dick, 25. september 2024
WikiLeaks kunngjorde i en pressemelding på tirsdag at Assange neste tirsdag, 1. oktober, vil «avgi vitnemål for Europarådets parlamentarikerforsamlings komité for juridiske anliggender og menneskerettigheter, i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE)». I pressemeldingen står det videre:
Dette kommer etter utgivelsen av PACEs granskningsrapport om Assange-saken, forfattet av rapportør Thórhildur Sunna Ævarsdóttir. Rapporten fokuserer på implikasjonene av hans fengsling og dens bredere effekter på menneskerettighetene, spesielt journalistikkens frihet. Rapporten bekrefter at Assange kvalifiserer som en politisk fange og oppfordrer Storbritannia til å gjennomføre en uavhengig gjennomgang av hvorvidt han ble utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling.
Les pressemeldingen her.
PRESSEMELDING:
Julian Assange skal tale til Europarådet etter bekreftelse av sin status som politisk fange
1. oktober vil Julian Assange ankomme Strasbourg for å avlegge vitnesbyrd for komiteen for juridiske anliggender og menneskerettigheter i Europarådets parlamentariske forsamling (PACE) som etter planen skal møtes fra 08.30 til 10.00 i Europapalasset.
Dette kommer etter utgivelsen av PACE-undersøkelsesrapporten om Assange-saken, forfattet av rapportør Thórhildur Sunna Ævarsdóttir. Rapporten fokuserer på implikasjonene av interneringen av ham og dens bredere virkninger på menneskerettighetene, spesielt journalistikkens frihet. Rapporten bekrefter at Assange kvalifiserer som en politisk fange og ber Storbritannia foreta en uavhengig gjennomgang av om han ble utsatt for umenneskelig eller nedverdigende behandling.
Sunna Ævarsdóttir fungerer som hovedrapportør for politiske fanger og er leder av underutvalget for kunstig intelligens og menneskerettigheter i PACEs juridiske komité. Hun understreker hvordan Assanges sak er et høyt profilert eksempel på transnasjonal undertrykkelse. Rapporten diskuterer hvordan regjeringer bruker både juridiske og utenomlegale tiltak for å undertrykke dissens på tvers av landegrensene, noe som utgjør betydelige trusler mot pressefriheten og menneskerettighetene.
Julian Assange er fortsatt på bedringens vei etter at han ble løslatt fra fengselet i juni 2024. Han deltar personlig på denne sesjonen på grunn av invitasjonens eksepsjonelle karakter og for å takke for den støtten han har fått fra PACE og dets delegater de siste årene. PACE har mandat til å ivareta menneskerettighetene og har gjentatte ganger bedt om at Julian Assange skulle løslates da han satt i fengsel.
Han vil avgi vitneforklaring for komiteen, som også skal høre funnene om at fengslingen hans var politisk motivert.
Høringen markerer Assanges første offisielle vitnesbyrd om saken siden før han ble fengslet i 2019. Hans opptreden i Europas fremste menneskerettighets- og traktatsettende organ understreker de bredere implikasjonene av saken hans.
Gjengitt fra Ron Paul Institute for Peace & Prosperity.
Julian Assange to Speak Publicly Next Week
Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad
Adam Dick jobbet fra 2003 til 2013 som lovgivende assistent for representant Ron Paul. Tidligere var han medlem av Wisconsin State Board of Elections, medleder for Ed Thompsons guvernørkampanje i Wisconsin i 2002, og advokat i New York og Connecticut.
steigan.no er uten sammenlikning den norske mediekanalen som har hatt den mest omfattende, mest langvarige og mest systematiske dekninga av saka til Julian Assange, rundt 160 artikler.
Se artiklene her: Julian Assange.