Skåbukonferanse og utdeling av Skåbuprisen for 2024

0
Skåbu. Foto: Skåbukonferansen 2024.

Lokallagene i Nord-Fron og Sør-Fron samt fylkeslaget Oppland Bonde- og Småbrukarlag arrangerte igjen Skåbukonferansen i Nord-Europas høyestliggende bebodde bygd, Skåbu.  Årets konferanse hadde som tema hvordan det grønne skiftet vil påvirke nasjonal matproduksjon og beredskap.

Av Romy Rohmann.

Skåbukonferansen er en fag- og sosial konferanse som er for alle som er interessert og engasjert for norsk matproduksjon. Jeg kommer tilbake til konferansen i en seinere artikkel.

På konferansen blei det også delt ut en pris – Skåbuprisen, den deles ut til «Årets utmarksforkjemper 2024». Prisen deles ut til en person eller et lag som har gjort en ekstraordinær innsats for bevaring og utvikling av norsk landbruk, matproduksjon og beredskap. Særlig vekt skal legges på bruken av norske ressurser og ikke minst utmarksbeite.

Skåbuprisen 2024 gikk til Yngve Rekdal som i 42 år har drevet beitekarlegging av Norge. Juryen bestående av representanter fra Tyr, Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde-og Småbrukarlag var enstemmig i sitt valg av årets vinner.

Yngve Rekdal fikk Skåbuprisen 2024. (privat bilde RR)

I flere artikler om temaet; Kampen om utmarka og beiting har vi har nevnt og delt fra Yngve Rekdal, som har jobbet med Utmarkbeite ved NIBIO i over 40 år, som her fra april 2023. 

Juryens begrunnelse for årets utdeling var som følger:

Yngve Rekdal er sivilagronom fra NMBU (NLH) i 1981. Han har over 40 år reist rundt i utallige kommunar og granska og registrert beiteressursar i utmarka. Det er blitt mange rapporter og artikler gjennom åra. Ein fin oversikt er NIBIO Rapport nr. 208 i 2021 av Yngve Rekdal og Michael Angeloff: Arealregnskap i utmark. Utmarksbeite-ressursgrunnlag og beitebruk. Yngve skriv på lett forståeleg nynorsk og skildrar utvikling i plantevekst og beitebruk på ein faglig framifrå måte. Ynge er flittig brukt som foredragshaldar på fagmøte og beitedager rundt om i heile landet. I tillegg har han gjort ein stor innsats for å fremja beitebruk ovenfor Statsforvaltar, Landbruksdirektorat og departement.

Etter 42 år som vegetasjonskartlegger og forkjemper for norske utmarksressurser gikk Yngve Rekdal av med pensjon i 2023. Han har gått over 25000 km i all slags terreng. Det svarer til Norge på langs ti ganger. Han har vært på vegetasjonskartlegging, holdt foredrag og markdager i ca. 160 kommuner. Yngve Rekdal har blitt en frontfigur for beiteressursene i norsk utmark og ingen kjenner naturen i norske beiteområde like godt som han.I tillegg til Yngve sin store kunnskap er han en svært dyktig formidler og har holdt foredrag for alt fra beitelag til kommunal forvaltning, kommunestyre, statsforvaltere, studenter ved universitetet på Ås og andre fagsamlinger over hele landet. Arbeidet som Yngve sammen med sine kollegaer har utført har vært svært viktig for å synliggjøre de store verdiene som ligger i utmarka, slik at beitenæringa blir hensyntatt i ulike arealkonflikter. Dette har vært og blir stadig mer viktig ettersom kampen om utmarka blir større for hver dag som går.

Skåbuprisen 2024 består av et verk av biledkunstnaren Patrik Huse og ein diplom tegnet av Fride Gunn Rudi.

Forrige artikkelRussland advarer om at USA vil møte «mye hardere» konsekvenser for å støtte Kursk-invasjonen
Neste artikkelNRK-direktør tar permisjon – vil etablere nytt senter for desinformasjon