Den eksklusive rapporten i Economic Times med Sheikh Hasinas første bemerkninger etter at hun ble fjernet fra makten, vil komme som et slag i ansiktet til de nøytrale i landet vårt som uttaler seg veltalende om utviklingen i det landet som et frittstående demokratiøyeblikk i regional politikk, skriver den tidligere indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar i en kommentar.
«Jeg trakk meg, slik at jeg ikke trengte å se prosesjonen av lik. De ønsket å komme til makten over de døde legemene til studenter, men jeg tillot det ikke, jeg trakk meg som statsminister. Jeg kunne ha forblitt ved makten hvis jeg hadde gitt fra meg suvereniteten til Saint Martin Island og tillatt Amerika å få herredømme over Bengalbukta. Jeg ber folket i mitt land: ‘Vennligst ikke la deg manipulere av radikale’».
ET-rapporten som siterer Awami League-kilder antydet at fargerevolusjonens øksemann i Bangladesh er ingen ringere enn Donald Lu, den sittende assisterende utenriksministeren i USA for sør- og sentralasiatiske anliggender som besøkte Dhaka i mai.
Dette er troverdig nok. En bakgrunnssjekk på Lus rekke med innlegg avslører historien. Denne kinesisk-amerikanske ‘diplomaten’ tjente som politisk offiser i Peshawar (1992 til 1994), spesialassistent for ambassadør Frank Wisner (hvis familieavstamning som operatører i Deep State er altfor kjent til å kunne forklares) i Delhi (1996-1997). Senere tjenestegjorde han som visemisjonssjef i Delhi fra 1997-2000 (hvor porteføljen hans inkluderte forholdet mellom Kashmir og India-Pakistan), arvet han jobben, merkelig nok, fra Robin Raphel, hvis rykte som Indias bête noire (sorte får, o.a.) fortsatt lever i minnet – CIA-analytiker, lobbyist og ‘ekspert’ på Pakistan-saker.
Donald Lu besøkte faktisk Bangladesh i midten av mai og møtte høytstående myndighetspersoner og sivilsamfunnsledere. Og kort tid etter hans besøk kunngjorde USA sanksjoner mot daværende Bangladesh-hærsjef general Aziz Ahmed for det Washington kalte hans deltakelse i «betydelig korrupsjon».
Etter besøket i Dhaka sa Lu åpent til Voice of America:
«Å fremme demokrati og menneskerettigheter i Bangladesh er fortsatt en prioritet for oss. Vi vil fortsette å støtte det viktige arbeidet til sivilsamfunnet og journalister og å gå inn for demokratiske prosesser og institusjoner i Bangladesh, slik vi gjør i land rundt om i verden…»
«Vi [USA] var frittalende i vår fordømmelse av volden som skjemmet valgkampen [i januar] og vi har oppfordret regjeringen i Bangladesh til å troverdig etterforske voldshendelser og holde gjerningsmennene ansvarlige. Vi vil fortsette å engasjere oss i disse spørsmålene…»
Bhadrakumar kommenterer:
Regimskiftet i Bangladesh vitner om denne nye virkeligheten. Poenget er at selv om inderne på den ene siden godtok den amerikanske fortellingen om at de er en «motvekt til Kina», har USA i virkeligheten begynt å utnytte spenningene mellom India og Kina for å holde dem fra hverandre med sikte på å fremme sine egen geopolitisk agenda for regionalt hegemoni.
Delhi bør ta en strategisk oversikt over hvor dets interesser vil ligge i dette paradigmeskiftet, ettersom den vanlige måten å tenke på eller gjøre noe på i nabolaget vårt bryskt erstattes av en ny og annerledes erfaring som Washington ensidig har innført. Det vi kanskje ikke klarte å forstå er at frøene til det nye paradigmet allerede var tilstede i det eksisterende.