Pensjonert general: – Israel står overfor kollaps «om mindre enn ett år»

0
(Fotokreditt: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Overfor en smuldrende økonomi, globale oppfordringer til boikott, interne stridigheter, mangel på soldater og krig på flere fronter, har israelske myndigheter fortsatt å sabotere våpenhvilesamtaler som kan dempe regionale spenninger. Den tidligere ombudsmannen for den israelske hæren, reservegeneral Yitzhak Brik, sier at landet hans «står overfor kollaps om mindre enn ett år» hvis krigen mot den palestinske motstanden i Gaza og den libanesiske motstanden i nord fortsetter i sitt nåværende tempo. Dette skriver The Cradle.

I en kronikk som ble publisert av Haaretz 21. august hevder Brik at forsvarsminister Yoav Gallant har begynt å «bli edru», og peker på Gallants nylige kommentarer der han kalte statsminister Benjamin Netanyahus løfter om «total seier» i Gaza for «vrøvl».

«[Gallant] har begynt å forstå at hvis en regional krig bryter ut på grunn av manglende evne til å nå en [våpenhvileavtale], vil Israel være i fare», skriver Brik og legger til at «Gallant forstår allerede at krigen har mistet sin hensikt. Vi synker ned i gjørma, mister krigere som er drept og såret, uten sjanse til å nå hovedmålet». «Ja, landet galopperer til avskrivninger. Hvis utmattelseskrigen mot Hamas og Hizbollah fortsetter, vil Israel kollapse om ikke mer enn ett år», framhever den tidligere hærsjefen.

Brik fortsetter med å liste opp de mange truslene som Israel står overfor 10 måneder inn i kampanjen for folkemord i Gaza, inkludert intensivering av angrep på landets territorium, en mannskapskrise i hæren på grunn av store tap, en smuldrende økonomi forverret av globale oppfordringer om å boikotte landet, mulige embargoer på våpenforsendelser, og «tap av sosial motstandskraft og hat mellom ulike deler av befolkningen, som kan antennes og få det til å eksplodere innenfra».

«Alle veier av politisk og militær karakter fører Israel til skråningen … Israel har gått inn i et eksistensielt fall, og det kan snart nå et punkt er det ikke finnes noen retur», avslutter Brik.

Hans sterke advarsel kommer på et tidspunkt da politiske kilder avslørte til israelske medier torsdag at Netanyahu «ikke endret sine posisjoner» om betingelsene for en våpenhvileavtale i Gaza etter å ha snakket med USAs president Joe Biden kvelden før.

Forhandlingene om våpenhvile er satt til å gjenopptas i den egyptiske hovedstaden i løpet av de kommende dagene uten nærvær av Hamas, ettersom den palestinske gruppa har avvist et nytt amerikanskstøttet forslag og har vært standhaftige i å kreve at Israel holder seg til betingelsene i et tidligere forslag de ble enige om i juli, og sa at de ensidige samtalene gir Israel «mer tid til å fortsette folkemordskrigen mot vårt folk».

Hizbollah-raketter regner ned over israelske hærbaser etter at luftangrep traff Øst-Libanon

Hezbollah skjøt opp dusinvis av raketter mot israelske baser i de okkuperte syriske Golanhøydene 20. august som svar på kraftige luftangrep som traff Bekaa-regionen i Øst-Libanon timer tidligere. 

«Som svar på den israelske fiendens aggresjon som målrettet Bekaa-regionen, bombet de islamske motstandskjemperne … hovedkvarteret til den 210. Golan-divisjonen i Nafah-kasernen og hovedkvarteret til Artilleriregimentet og panserbrigaden til den 210. divisjonen i Yarden-brakkene, med intensive raketter», sa Hizbollah i en uttalelse tirsdag.

Den israelske hæren sa at rundt 55 raketter ble avfyrt mot Galilea og Golanhøydene 20. august, og hevdet at noen ble fanget opp og andre traff åpne områder. 

I følge Al Mayadeen skjøt Hizbollah over 100 raketter under operasjonen.

– Det ble også skutt sperrer mot bosetninger som ikke var evakuert, noen ble fanget opp – og det brøt ut branner i området, rapporterte  det hebraiske nyhetsnettstedet Ynet.

Brann raser ombord på gresk oljetanker utenfor Jemens kyst etter gjentatte angrep

Et fransk krigsskip reddet 29 sjømenn ombord på et fartøy i Rødehavet som hadde blitt tent i brann etter et mistenkt jemenittisk angrep dagen før. 

Tjenestemenn fra EUs maritime misjon Operasjon Aspides, sitert av AP, sa 22. august at fartøyet ble utsatt for gjentatte angrep, og at det franske krigsskipet også ødela en bombelastet båt i nærheten onsdag. 

Den greskeide oljetankeren Sounion ligger nå for anker og driver ikke lenger, la EU-misjonen til. 

Det er fortsatt uklart om skipet fortsatt brenner. I følge UK Maritime Trade Operations (MTO), dukket krigere opp på båter og åpnet ild mot fartøyet – noe som resulterte i et sammenstøt mellom dem og sikkerhetsteamet om bord på det greske skipet. 

Fire prosjektiler traff deretter fartøyet utenfor kysten av Jemen, noe som førte til at brannene brøt ut. 

Forrige artikkelKennedy trakk seg og støtter Trump i vippestatene
Neste artikkelHva i all verden skjer i Trieste?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).