Kreml vil ha forsoning mellom Assad og Erdogan

0
Collage ved The Cradle.

Kreml presser på for normalisering mellom Tyrkia og Syria, skriver Sunniva Berggreen Kaalaas i Forsvarets forum.

Hun skriver videre:

Under Nato-toppmøtet i Washington D.C. sist torsdag sa Erdogan at han for to uker siden hadde ringt til Assad og bedt ham ta turen til Ankara for et møte, eventuelt at møtet blir holdt i et tredjeland. Erdogan sa at han hadde satt sin utenriksminister til å følge opp utspillet.

Russland er Assads sterkeste støttespiller og har kommet ham til unnsetning i flere omganger. Kreml har også tette bånd til Tyrkia og presser nå på for at det skal bli en normalisering.

I desember 2022 møttes forsvarsministrene i de tre landene i Moskva, det første møtet på ministernivå mellom Tyrkia og Syria siden 2011. Også i fjor var Russland vert for et møte mellom tjenestemenn fra de to land. Men dialogen smuldret opp, og Syria hamret videre løs på Tyrkia for det militære nærværet i nord.

Dette er ikke første gang det har vært sendt ut følere om en normalisering mellom de to land, men tidligere forsøk har rent ut i sanden. 

Men senest lørdag sa Erdogan at Tyrkia snart skal avslutte militæroperasjonen mot PKK i Nord-Irak, samt ved den tyrkiske grensen mot Syria.

Tyrkiske styrker har utført militære operasjoner mot det kurdiske arbeiderpartiet PKK i Nord-Irak siden 2019. 

De har også utført angrep mot den kurdiske YPG-militsen, som er den væpnede grenen av partiet PYD, i nordlige Syria siden 2016.

Vil Erdogan invitere Assad til samtaler?

Reuters skriver:

Da han snakket med journalister på sin flytur tilbake fra Berlin, sa Erdogan også at Ankara ville gjengjelde alle positive skritt fra Damaskus, og at Russlands president Vladimir Putin og den irakiske statsministeren kan bidra til å lette kontakten.

– Vi har nå kommet til et punkt der hvis Bashar Assad tar et skritt mot å forbedre forholdet til Tyrkia, vil vi også vise den tilnærmingen til ham, sa Erdogan.

«Putin og den irakiske statsministeren har en tilnærming for samtaler i Tyrkia. Vi snakker om mekling overalt, hvorfor ikke med vår nabo»? Han ble sitert av det tyrkiske presidentskapet.

I juni utelukket ikke Erdogan et mulig møte med Assad for å gjenopplive forholdet.

Syriske tjenestemenn har imidlertid gjentatte ganger sagt at enhver normalisering av båndene først kan komme etter at Tyrkia godtar å trekke ut tusenvis av tropper fra det terroristkontrollerte Idlib-området.

Erdogan: «Min gode venn Putin»

Mindre enn en uke før NATO-toppmøtet i Washington, møttes Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans russiske motpart, Vladimir Putin, i Astana og bekreftet sin forpliktelse til bilaterale bånd samt øke samarbeidet i Syria.

Al-Monitor skriver:

De to lederne diskuterte bilaterale og regionale spørsmål under deres en times møte på sidelinjen av et toppmøte i Shanghai Cooperation Organization i den kasakhiske hovedstaden, ifølge både russiske og tyrkiske opplesninger.

«Vi kunne ikke møte min kjære venn på lenge,» sa Erdogan til Putin i kameradelen av møtet deres, og gjentok de to landenes mål om å øke bilateralt handelsvolum til 100 milliarder dollar fra dagens 55 milliarder dollar.

Assad har hatt samtaler med Russlands Syria-utsending, Alexander Lavrentyev, og sa at «Syria har ønsket velkommen» alle forsoningsinitiativer med Tyrkia etter at Iraks statsminister Mohammed Shia al-Sudani sa forrige måned at hans regjering jobber med forsoning mellom Ankara og Damaskus.

Tyrkias hovedmotivasjon for å gjenoppta samtalene med Assad er å knuse den de facto kurdisk-ledede autonome regionen i det nordlige og østlige Syria, som er under kontroll av USA ved hjelp av SDF.

Erdogan sa at ustabiliteten i Syria «ga plass til terrororganisasjoner», spesielt SDF. «Det er viktig å utrydde disse terrorstrukturene», sa Erdogan.

Ankara forsøker også å sikre at noen syriske flyktninger kommer tilbake til hjemlandet. Tyrkia er hjemsted for mer enn 3,2 millioner registrerte syrere, ifølge offisielle tall. Antall uregistrerte syrere er uklart.

– Fredsklimaet som vil oppstå i Syria er også nødvendig for å returnere millioner av mennesker spredt over forskjellige land til deres hjemland, la den tyrkiske presidenten til.

Den vestligstøttede koalisjonen som Norge har vært en aktiv deltaker og storsponsor for, har brukt noen av verdens verste terrororganisasjoner til å føre en massivt ødeleggende krig mot Syria. De har ødelagt så mye infrastruktur, boligområder og så mye av folks livsgrunnlag at de drev millioner av syrere på flukt. Det var også noe av målet med krigføringa, å tappe Syria for kvalifisert arbeidskraft og å skape et massivt flyktningproblem som kunne utnyttes politisk.

Tyrkia har vært det viktigste oppmarsjområdet og forsyningskanalen for disse terroristene. Hvis Syria og Tyrkia lykkes med forsoning denne gangen, er det ikke minst fordi Russland har bidratt aktivt både diplomatisk, militært og økonomisk.

Forrige artikkelHvem styrer «eliteredaktørene» i Norge?
Neste artikkelVon der Leyen tapte viktig sak om Pfizer-avtalen